GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blåslampor och bromsklossar i EU – miljöbetyg på svenska parlamentariker

Inför valet till EU-parlamentet den 26 maj har Naturskyddsföreningen satt på de svenska parlamentarikernas miljöinsatser. Skillnaderna mellan partierna är stora, rapporterar Christer Neideman, ordförande i Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla.
EU-valet • Publicerad 7 maj 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
På den lilla Kanarieön El Hierro har lokalbefolkningen förvandlat en död vulkan till ett gigantiskt batteri  allt för att göra den karga ön självförsörjande på förnybar energi.Fem kraftiga vindkraftverken som försörjer ön med energi.
På den lilla Kanarieön El Hierro har lokalbefolkningen förvandlat en död vulkan till ett gigantiskt batteri allt för att göra den karga ön självförsörjande på förnybar energi.Fem kraftiga vindkraftverken som försörjer ön med energi.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Naturskyddsföreningen har sedan år 2004 granskat de svenska partiernas och EU-parlamentarikernas miljöinsatser. Inför det kommande EU-valet den 26 maj har föreningen granskat hur de svenska parlamentarikerna röstat under den förra femårsperioden. Resultatet visar att det är stora skillnader mellan de olika partiernas representanter.

Linnéa Engström, MP.
Linnéa Engström, MP.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Jakop Dalunde, MP.
Jakop Dalunde, MP.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Malin Björk, V.
Malin Björk, V.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jytte Guteland, S.
Jytte Guteland, S.
Foto: Filip Erlind/TT

Utmärkt. Bästa betyget innebär att man röstat på det ur miljösynpunkt bästa alternativet i minst 75 procent av omröstningarna och dessutom på andra sätt visat stort engagemang för miljön: Linnea Engström MP, Jakop Dalunde MP, Malin Björk V, Jytte Guteland S.

Bra. Näst bästa betyget betyder antingen att man röstat på det miljöbästa förslaget i 75 procent av omröstningarna eller att man röstat på detta i minst 50 procent av fallen och dessutom på andra sätt visat stort engagemang för miljön: Soraya Post Fi, Bodil Valero MP, Max Andersson MP, Olle Ludvigsson S, Aleksander Gabelic S, Marita Ulvskog S, Anna Hedh S, Fredrick Federley C.

Okay. Betyget betyder att man har lagt en bra miljöröst i 50-74 procent av de granskade omröstningarna, men inte har visat ett tydligt engagemang för miljöfrågor: Jasenko Selimovic L, Cecilia Wikström L.

Dåligt. Betyget betyder att man har lagt mindre än 50 procent bra miljöröster i de granskade omröstningarna och inte visat ett tydligt engagemang för miljöfrågor: Gunnar Hökmark M, Anna Maria Corazza Bildt M, Christoffer Fjellner M, Lars Adaktusson Kd, Peter Lundgren Sd, Kristina Winberg Sd.

Som synes är det stora skillnader mellan partierna. Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Feministiskt Initiativ, Socialdemokraterna och Centerpartiet kan sägas vara blåslampor i miljöfrågor inom EU-samarbetet. Liberalerna hamnar i mitten, medan Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna är tydliga bromsklossar.

Att det är så stora skillnader mellan partierna förargar uppenbarligen ledarskribenten Joakim Broman som den 25/4 skriver om denna undersökning ”Strunta i vad Naturskyddsföreningen säger.” Men att det är stora skillnader mellan de svenska partiernas miljöambitioner är lätt att konstatera. Ett tydligt exempel är den nu gällande M/KD–budgeten som röstades genom med hjälp av Sverigedemokraterna och som gör att det svenska miljö- och naturvårdsarbetet just nu går på halvfart. Och i Kristianstad profilerar sig M, KD, SD med stöd av L som tydliga bromsklossar inför utbyggnaden av förnybar el.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.