Bli expert på zonerna och res billigare

Kollektivtrafik Artikeln publicerades
Köp biljett för delsträckor, då blir resan billigare.
Foto: Bass Nilsson
Köp biljett för delsträckor, då blir resan billigare.

Oavsett vad som händer med Skånetrafikens zonindelning i framtiden bör man göra det bästa av situationen. Som tidigare har nämnts vid en frågestund på Kristianstadsbladets hemsida är det ofta billigare att köpa två biljetter än en, skriver Johan Jeppsson Norberg, Kristianstad.

Det går ut på att en stor zon (för 105 kronor) byts ut mot en liten och en mellan zon plus eventuellt stadstillägg. Besparingen kan bli upp till 26 procent av biljettpriset för en enkelbiljett.

Några exempel:

• Kristianstad C till Skåne Tranås kostar 105 kr. Kristianstad C till Brösarp + Brösarp till Skåne Tranås kostar 78 kr.

• Linderöd till Broby kostar 105 kr. Linderöd till Tings Nöbbelöv + Tings Nöbbelöv till Broby kostar 78 kr.

• Kristianstad C till Baskemölla kostar 105 kr. Kristianstad C till Brodala + Brodala till Baskemölla kostar 78 kr.

• Vill man åka hela vägen till Simrishamn går det också bra. Men då ska man bryta biljetten i Kivik istället och får då betala 93 kr.

-
-

Man behöver inte byta tåg eller buss. Men kom ihåg att aktivera båda biljetterna när du påbörjar din resa så du inte glömmer bort det!

Mellan Åhus och Kristianstad är avståndet för kort för att tricket ska fungera. Men det lönar sig ändå för den som orkar ta sig den lilla biten extra till Täppetleden. Där kostar en månadsbiljett till Kristianstad nämligen bara 690 kronor. Från nästa hållplats en kilometer bort kostar samma biljett 850 kronor.

Den som pendlar från Vinslöv till Hässleholm kan tyvärr inte hjälpas eftersom det bara är en mellanzon det handlar om. Men för att göra det bästa av situationen kan hen ändå passa på och förena nytta med nöje genom att lösa sin månadsbiljett mellan Hässleholm C och Hammar Nosabyvägen (C4 Shopping). Det är ändå samma pris!

Jonatan Jeppsson Norberg

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.