Annons

Borde varit ett val med fokus på psykisk och fysisk hälsa

Psykiatrin på CSK i Kristianstad nedrustar på ett sätt som saknar motstycke.
Psykiatri • Publicerad 13 november 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Psykiatrins nedrustning i Kristianstad saknar motstycke, skriver debattören.
Psykiatrins nedrustning i Kristianstad saknar motstycke, skriver debattören.Foto: Tommy Svensson

Så har man till exempel stängt den psykiatriska akutmottagningen utanför kontorstid – utan att ha gjort en analys av vad detta får för konsekvenser för de psykiskt sjuka eller för personalen. De senare har inte ens fått ge sina synpunkter på neddragningen.

Ovanstående förändring har inneburit, att patienter som försökt att ta sina liv kan få ligga flera dygn i en korridor på vanliga akuten (bland trafikoffer, inflammerade blindtarmar och brutna ben) i väntan på en plats på någon psykavdelning. De kan tvingas åka ambulans till PIVA i Malmö, eller själva ta sig till PIVA i Lund, eller någon annanstans, där det finns plats.

”Enligt folkhälsomyndigheten tog 1 226 personer sina liv i Sverige förra året. Det är mer än tre personer om dagen, nästan en skolklass i veckan. Som jämförelse kan nämnas att antalet döda i gängkriminella skjutningar var 46.”
Annons

Det handlar om psykiskt sköra människor, ångestridna, på gränsen till det outhärdliga... Vilken skymf mot dem att de ska utsättas för detta, i ett av landets mest tätbefolkade områden, i en region som senaste året hade ett överskott på 3 miljarder kronor.

Det talas om brist på sjuksköterskor och läkare... Är regionstyrelsen inte bekanta med tesen att priset styrs av tillgång och efterfrågan? Så dra slutsatserna: Höj personalens löner rejält samt inför 6-timmars arbetsdag. Då är jag övertygad om att ni får personal till psykiatrin.

Enligt folkhälsomyndigheten tog 1 226 personer sina liv i Sverige förra året. Det är mer än tre personer om dagen, nästan en skolklass i veckan. Som jämförelse kan nämnas att antalet döda i gängkriminella skjutningar var 46. Valet borde ha handlat mer om medborgarnas psykiska och fysiska hälsa och mindre om skjutningar! Gör om och gör rätt!

Birgitta Nydahl Lööv, Vänsterpartiet

Annons
Annons
Annons
Annons