Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Borta med vinden” skrevs inte på 70-talet

Replik till Sverigedemokraterna Fia Rosenstråle och Annelie Fälth Simonsson.
”Jag jämförde med 60- och 70-talet. ”Borta med Vinden” är från 1937.”
”Jag jämförde med 60- och 70-talet. ”Borta med Vinden” är från 1937.”
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Min upplaga av ”Borta med Vinden” är från 1937. Det är mycket lustigt hur ni kan jämföra den med 60–70 -talet. De år som jag hänvisade till i min insändare.

Ni skriver att den som inte sköter sitt jobb och kommer sent ska ha lägre lön än den som sköter sitt jobb och alltid är i tid. Den som inte sköter sitt arbeta ska avskedas enligt LAS-regler. Och vad detta har med jämställdhet att göra. Förstår jag helt enkelt inte.

"Min erfarenhet är att när kvinnan har högst lön så är det ändå hon som är hemma."

Löneökningar idag består oftast av en grundskala och en summa som man förhandlar om. De som är duktigare än de övriga får oftast mer av den summan än de övriga.

Att den som har högst inkomst inte ska vara hemma vid barnledighet och för sjukt barn har med ekonomin att göra. Är männens försvar för att inte vara hemma. Och tyvärr tror kvinnorna på det. Eller de vill tro på det.

Min erfarenhet är att när kvinnan har högst lön så är det ändå hon som är hemma.

Det finns ett yrke där kvinnan inte är hemma mer än nödvändigt. Och det är frisöryrket. Om en frisör är hemma någon längre tid mister hon sina kunder. Och har hon inga kunder mister hon sitt jobb.

Min uppfattning är att om vi ska få jämställdhet i yrkeslivet behöver vi först nå jämställdhet i familjen.

Ann-Christin Andersson

Läs mer