Annons

Bostadsöverskott större problem än bostadsbrist

Bostadskrisen behöver byggas bort, skriver Hyresgästföreningen och LO:s företrädare i en gemensam artikel i Kb 13 juni. Och så skriver man om ”bostadsbristen”.
Bostadspolitik • Publicerad 1 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljonprogrammet utgick från en politisk idé, inte utifrån hur folk ville bo, resonerar skribenten.
Miljonprogrammet utgick från en politisk idé, inte utifrån hur folk ville bo, resonerar skribenten.Foto: Hasse Holmberg/TT

Det kan vara på sin plats att nyansera något kring denna så kallade bostadsbrist. Bristen på bostäder är ganska begränsad och kan lokaliseras till de större städerna i Sverige. I stora delar av landet, i kanske mer än 150-200 kommuner, finns det snarare ett överskott av bostäder. Östra Göinge är en av dessa kommuner.

Bostadsöverskottet är och kommer bli ett betydligt större bekymmer än bostadsbristen. Därför behöver vi tala mer om bostadsöverskottet och mindre om bostadsbristen. Bostadsbristen går att avhjälpa relativt enkelt genom att låta dem som efterfrågar också betala det bostaden kostar.

Annons

Hyresgästföreningen blockerar detta, därför vilar också ett tungt ansvar för bostadsbristen på just Hyresgästföreningen. Bostadsöverskottet är svårare att lösa. Även om hyrorna sänks vill ingen bo i de tomma lägenheterna. Och med ännu lägre hyror saknas det pengar till drift och underhåll.

Bostadsöverskottet är till stor del kopplat till statens miljonprogram som genomfördes för 60-70 år sedan, en massproduktion av bostäder utifrån en politisk idé, inte utifrån vad folk ville ha. Därför behöver staten nu också ta ansvar för avvecklingen av miljonprogrammet.

Skribenterna skriver att kommunerna behöver ta ansvar för att bygga ”fler och billigare bostäder som människor med lägre inkomster har råd att efterfrågar”. I den frågan har de gott sällskap av politiker från S och V. Men man förklarar inte hur en billig bostad ska se ut. Vilka standarder är man beredd att överge?

En inte oväsentlig del i byggkostnaden är arbetskraftskostnaden. Nyvalde ordförande i LO har väl i sin roll som ordförande för Byggnads högst konkret bidragit till ökade byggkostnader genom att driva upp lönerna i byggsektorn till några av de högsta i världen.

Vill skribenterna verka för att arbetskraftskostnaderna ska minska? Istället föreslår man att någon annan ska betala. Jag tror inte på idén att ”någon annan” ska betala. Den rimliga principen bör vara att var och en själv betalar för det man efterfrågar.

Låt både utbud och efterfrågan vara fria, det tjänar alla på, inte minst de som ska bo i bostäderna!

Magnus Nilsson

Kristdemokraterna Östra Göinge

”Nyvalde ordförande i LO har väl i sin roll som ordförande för Byggnads högst konkret bidragit till ökade byggkostnader genom att driva upp lönerna i byggsektorn till några av de högsta i världen.”
Annons
Annons
Annons
Annons