Annons

Bra att offentliga vården äntligen gör reklam för sig

Bodil Larsson ondgör sig över det färgglada kort: ”Tack för att du valt oss” som för ett tag sedan damp ner i brevlådan hos oss som valt en offentlig vårdcentral.
Vårdreklam • Publicerad 9 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tycker det är bra att hans vårdcentral, vårdcentralen Östermalm, gör reklam för sig.
Skribenten tycker det är bra att hans vårdcentral, vårdcentralen Östermalm, gör reklam för sig.Foto: Mikael Persson

Svar på Bodil Larssons debattartikel 2/7: Färgglatt förljugen bild från Region Skåne

Jag som patient på Östermalms vårdcentral i Kristianstad blev inte alls uppriven, utan tvärtom glad för att min vårdcentral uppskattade att jag valt dem som min vårdcentral.

Annons

Det är glädjande tycker jag, att den offentliga primärvården äntligen marknadsför sig och uppskattar oss som valt dem och inte de privata vårdcentralerna. Tidigare fick de inte marknadsföra sig vilket inneburit att i dag är majoriteten av vårdcentralerna i Skåne privatägda av de stora jättarna Capio, Praktikertjänst, Prima vård och så vidare.

Vårdcentraler där ägarna tjänar storkovan genom de ersättningar de får av Region Skåne (våra skattepengar). Det är väl bekant att den offentliga primärvården i nordöstra Skåne under senare tid har reducerats (Degeberga, Hästveda, BVC med flera). Den så kallade LOV-en, alltså lagen om valfrihet i primärvården som kom 2009 har medfört att den privata primärvården främst har lokaliserats till västra Skåne där lönsamheten för de privata vårdgivarna är störst.

Det behövs enligt min mening mer offentlig primärvård i Skåne och mindre privat. Det är inte rimligt att LOV medför att privata vårdgivare kan lokalisera sig var de vill i Skåne och då efter var de kan tjäna mest pengar, medan den offentliga primärvården får täcka upp på de platser där det inte lönar sig för de privata.

Målet med vår hälso- och sjukvård är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Så säger Hälso- och sjukvårdslagen, 3 kap §1. Oavsett vem du är eller var du bor ska du ha samma tillgång till sjukvård i världsklass, och den med störst behov ska prioriteras. Så fungerar sjukvården tyvärr inte idag.

Alltså Bodil Larsson: jag uppskattar att min vårdcentral tackar mig för att jag valt dem. Fler borde välja en offentlig vårdcentral som utan vinstintresse bidrar till vår hälsa.

Jan Lindelöf

Kristianstad

”Det är glädjande tycker jag, att den offentliga primärvården äntligen marknadsför sig och uppskattar oss som valt dem och inte de privata vårdcentralerna.”
Annons
Annons
Annons
Annons