Bra cancervård ska bli bättre

Väntetiderna för behandling är fortfarande oacceptabelt långa. Cancerpatienten ska redan från början få en schematisk översikt över vilka behandlingar som ingår, samt vilka maximala väntetider som gäller, skriver Lars Lundberg (KD).
Debatt • Publicerad 18 augusti 2014
Cancervård. Varje dag spelar roll för att behandlingen ska bli lyckad och därmed förbättra de cancerdrabbades liv och utsikten för överlevnad, skriver debattskribenten.
Cancervård. Varje dag spelar roll för att behandlingen ska bli lyckad och därmed förbättra de cancerdrabbades liv och utsikten för överlevnad, skriver debattskribenten.Foto: Foto: JACK MIKRUT/TT

Skånsk cancervård ligger i framkant i flera avseenden. Investeringar har gjorts i ny strålningsteknisk utrustning och nya behandlingsmetoder, vilket givetvis förbättrat kvalitén och resulterat i bättre behandlingar. Men en sak står klar: väntetiderna är fortfarande oacceptabelt långa. För flera diagnoser kan patienter få vänta i månader på behandling. I Skåne får till exempel njur- och ändtarmscancer patienter vänta längre än riksgenomsnittet. Detta är oacceptabelt för oss Kristdemokrater. Nästa satsning på cancervården måste därför vara en rejäl satsning på kortare köer och kortare väntetider.

Även väntetider för till exempel prostatacancer och bröstcancer kan vi fortsätta att pressa ned, även om vi ligger under riksgenomsnittet här. Varje dag spelar roll för att behandlingen ska bli lyckad och därmed förbättra de cancerdrabbades liv och utsikten för överlevnad.

Vi Kristdemokrater vill att Region Skåne lär av Danmark och inför en behandlingskalender, pakkeforløb, i cancervården. Det kommer att innebära kortare köer och bättre information till patienten. En patient med cancer ska snabbt få samlad information om när de olika delarna av behandlingen äger rum.

Behandlingskalendrarna ska vara tydligt definierade med förlopp där både maxtider och innehåll finns fastslaget. Cancerpatienten ska redan från början få en schematisk översikt över vilka behandlingar som ingår, samt vilka maximala väntetider som gäller för behandlingens samtliga delar. Vem som bär ansvaret för att väntetiderna följs ska också framgå. Målet är att minska onödig väntetid, det vill säga tid som inte är medicinskt motiverat, vilket man har lyckats med i Danmark. Behandlingsplanen innebär också att alla patienter får rätt till en namngiven kontaktsjuksköterska som man kan vända sig till när frågor uppstår. Vilket det gör för både den drabbade och dess anhöriga.

När man drabbas av cancer befinner man sig i en mycket utsatt position, och självklart påverkas inte bara den enskilde utan även familj och vänner. Kristdemokraterna vill göra allt för att säkerställa att ovissheten och väntetiderna för den drabbade ska vara så liten som möjligt. Införandet av behandlingskalender är vårt viktigaste förslag till en lösning på den här utmaningen. Cancern ska besegras.

Leo Pettersson
Lars Lundberg KD, Toppkandidat i samtliga sex skånska valkretsar i regionvalet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.