Bra med adoptioner i Sverige

Debatt • Publicerad 3 april 2014
Många barn behöver en tryggare uppväxt än en familjehemsplacering kan erbjuda, skriver Fredrik Saweståhl ordförande för Moderaternas hbt-förbund.
Många barn behöver en tryggare uppväxt än en familjehemsplacering kan erbjuda, skriver Fredrik Saweståhl ordförande för Moderaternas hbt-förbund.Foto: Foto: Larsen, Håkon Mosvold

I Sverige har adoption länge varit helt och hållet lika med internationell adoption. Att adoptera svenska barn har ofta inte ens diskuterats ens som ett alternativ. Det är därför välkommet att socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) nyligen öppnade upp för att se över detta. Det är en fråga som sätter barnens bästa i fokus och kan ge trygghet och glädje till såväl barn som barnlösa familjer.

Svenska barn adopteras inte i lika hög utsträckning som barn i andra länder när de inte längre kan bo kvar i föräldrahemmet. I stället blir de placerade i familjehem.

I dag finns runt 9 000 barn i familjehem i landet. Många stannar i familjehem under många år – 2 500 barn har idag varit mer fem år i familjehem – och några stannare hela uppväxten. Följden blir då att beslutet om placeringen omprövas var sjätte månad med siktet inställt att flytta hem till de biologiska föräldrarna så snart situationen tillåter. Risken är förstås uppenbar att situationen i föräldrahemmet förr eller senare försämras igen varpå ett nytt familjehem väntar. Risken finns även att den aldrig ändras så barnet förblir placerat till vuxen ålder utan stabila familjeband.

Eftersom många barn behöver en tryggare uppväxt än det en familjehemsplacering kan erbjuda bör det bli enklare för familjehemsplacerade barn att kunna adopteras till trygga, kärleksfulla hushåll. Det är den linje som Moderaterna slog fast på partistämman 2011.

En fråga där vi från Öppna Moderater – Moderaternas hbt-förbund – var pådrivande. Vi menar att myndigheter i Sverige måste bli bättre på att se barnens bästa vilket många gånger kan vara att adopteras till stabila familjer med eller utan andra barn. Det ökar också möjligheten för samkönade par eller barnlösa par att kunna bidra till att ge fler barn en trygg uppväxt. Vi ser fram mot att regeringen tittar över den här frågan.

Lina Campbell
Fredrik Saweståhl, Förbundsordförande Öppna Moderater - Moderaternas hbt-förbund
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.