Annons

Bra personal och stimulerande vardag viktigare än färsinnehåll

Mer grönsaker och veganfärs i kötträtter är egentligen inget kontroversiellt.
Äldreomsorg • Publicerad 22 maj 2022 • Uppdaterad 23 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många av debattörerna kring matinnehållet på Hässleholms äldreboende säger sig värna om en bra äldreomsorg. Insändarskribenten tycker att man i så fall hellre ska diskutera välutbildad och välavlönad personal eller en stimulerande vardag för de äldre.
Många av debattörerna kring matinnehållet på Hässleholms äldreboende säger sig värna om en bra äldreomsorg. Insändarskribenten tycker att man i så fall hellre ska diskutera välutbildad och välavlönad personal eller en stimulerande vardag för de äldre.Foto: Sofia Åström

Jag hör jag på radio att de stora strömmingarna längs Norrlandskusten har blivit färre och är i sämre kondition. Det är ytterligare ett tecken bland många på att livsmiljön för djur och växter förändras som ett följd av vårt levnadssätt, till exempel överfiske.

För oss som är 65+ är det ingen nyhet. Redan när vi var unga och den första FN-konferensen om miljön ägde rum i Stockholm för 50 år sen, var det uppenbart att vi i den rika världen inte kunde fortsätta att exploatera naturen på det sätt som vi hade gjort. Även farorna med utsläpp av växthusgaser var kända.

Annons

Men vad hände? Jo, vi stoppade huvudet i sanden och miljöförstöringen bara fortsatte. Nu är det tydligt att den generation som jag tillhör har levt på ett sådant sätt att våra barnbarn får ta de negativa konsekvenserna av vår livsstil.

Trots att det är sent på jorden, finns det enligt forskare fortfarande en möjlighet att undgå en klimatkatastrof. Men då måste vi följa forskarnas rön och råd.

”Nu är det tydligt att den generation som jag tillhör har levt på ett sådant sätt att våra barnbarn får ta de negativa konsekvenserna av vår livsstil.”

Det är välkänt att minskat köttätande är ett av många sätt att reducera utsläppen av växthusgaser. Att äta mer grönsaker är då ganska självklart. Det är också bra för vår hälsa enligt vedertagna kostråd. Mer grönsaker eller veganfärs i kötträtter är egentligen inget kontroversiellt. Det är nyttigt och till och med gott. I reportaget i Kb/NSk den 16 maj säger äldre att de inte tänkt på att det blandats in grönsaker i köttfärsen. En kvinna uppger att hon ätit kött i hela sitt liv, ”men det är ju bra för klimatet om vi äter mindre kött”. Under min 70-åriga livstid har matvanorna ändrats på många sätt, och det är naturligt och berikande.

Debatten om äldrematen i Hässleholm är storm i ett vattenglas. Många av debattörerna säger sig värna om en bra äldreomsorg. Det som verkligen avgör omsorgens kvalité är välutbildad och välavlönad vårdpersonal som ges bra förutsättningar att skapa en trygg tillvaro för äldre. Många äldre skulle må mycket bättre av en stimulerande vardag full med anpassade aktiviteter. Se där en fråga för alla politiker att ta tag i.

Per Gustavsson

Annons
Annons
Annons
Annons