Annons

Bussbiljetterna borde vara gratis för barn och unga – dygnet runt

Senast i februari höjde det moderatledda styret i Region Skåne biljettpriserna med 10 procent, vilket har fått konsekvenser för många människor i vårt samhälle.
Kollektivtrafiken • Publicerad 10 augusti 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Melvin Holmberg, SSU, föreslår att barn och unga ska få åka kostnadsfritt på bussen.
Melvin Holmberg, SSU, föreslår att barn och unga ska få åka kostnadsfritt på bussen.Foto: Simon Rehnström

Det är dags att vi tar ett steg tillbaka och ser till att kollektivtrafiken blir mer tillgänglig och ekonomiskt överkomlig för alla. Som SSU:are och socialdemokrat är jag fast besluten om att vi måste se till att vi får en samhällsutveckling där ingen lämnas utanför, och att sänka biljettpriserna är en viktig del av detta arbete.

En av de mest orättvisa aspekterna av det nuvarande systemet är att barn och unga inte har råd att resa med kollektivtrafiken. Vi föreslår att biljetterna för barn och unga borde vara gratis. Dygnet runt, året runt. Genom att ge barn och unga möjligheten att resa kostnadsfritt, öppnar vi upp en värld av möjligheter för dem att delta i olika aktiviteter och evenemang. Detta är särskilt viktigt för de som bor i socioekonomiskt utsatta områden, där föräldrarnas ekonomiska situation ofta begränsar barnens möjligheter till kultur och idrott.

”Vi föreslår att biljetterna för barn och unga borde vara gratis.”
Annons

Genom att sänka biljettpriserna på kollektivtrafiken ger vi också vuxna människor i socioekonomiskt utsatta områden en chans att delta i samhället på lika villkor vilket också blir en viktig del i en fungerande integration. Att kunna ta sig till olika aktiviteter och evenemang är inte bara en fråga om nöje, det är också en viktig del i det brottsförebyggande arbetet. Genom att erbjuda enkelt och prisvärt resande, ger vi människor möjligheten att engagera sig i positiva och meningsfulla aktiviteter, vilket minskar risken för att de hamnar i kriminalitet.

SSU uppmanar det moderatledda styret i Region Skåne att ompröva sina beslut.
SSU uppmanar det moderatledda styret i Region Skåne att ompröva sina beslut.Foto: Simon Rehnström

Det moderatledda styrets beslut att höja biljettpriserna visar på en bristande förståelse för de utmaningar som människor i vårt samhälle står inför. ”Höj straffen”, ”danska straff” och ”mer poliser” hör vi ofta de moderata politikerna skrika i talarstolen. Man ser inte hela problemet, och har därför inte hela lösningen. Istället för att underlätta för människor att delta i samhället, skapar de ekonomiska hinder som bara förstärker klyftorna. Jag och hela SSU tror på en samhällsutveckling där alla har möjlighet att växa och utvecklas, oavsett bakgrund eller ekonomisk situation.

Det är dags för en förändring. Vi uppmanar det moderatledda styret i Region Skåne att ompröva sina beslut och sänka biljettpriserna på kollektivtrafiken. Genom att göra det visar vi att vi tar ansvar för en mer inkluderande och rättvis samhällsutveckling. Låt oss tillsammans skapa en framtid där alla har möjlighet att ta del av kulturen och vårt föreningsliv, oavsett ekonomiska förutsättningar.

Melvin Holmberg, SSU

Annons
Annons
Annons
Annons