GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

C: Du ska inte få sämre vård för att du är kvinna

Visste du att kvinnor löper dubbel så hög risk som män att dö i hjärtinfarkt? Enbart för att de är just kvinnor.
Jämställdhet • Publicerad 9 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiet vill se ökade satsningar på kvinnohälsa, så att vården blir mer jämlik.
Centerpartiet vill se ökade satsningar på kvinnohälsa, så att vården blir mer jämlik.Foto: isabell Höjman/TT

Anledningen till detta är att forskningen har utgått ifrån manliga testgrupper och att män får bättre vård tidigare i sjukdomsförloppet. Känns det rätt att ha en ojämlik vård där kvinnor får dra nitlotten? Nej, det tycker inte vi. Centerpartiet vill se ökade satsningar på kvinnohälsa och arbeta för en jämlik vård oavsett kön.

År 2022 finns det fortfarande för lite forskning om sjukdomar som främst drabbar kvinnor. Centerpartiet arbetar för en mer jämställd vård och forskning på lika villkor. Centerpartiet vill se större forskningsanslag till forskning fokuserat på kvinnorelaterade sjukdomar men även forskning på kvinnohälsa. Klimakteriet och hur det kan underlättas är fortfarande ett relativt outforskat område och ett bevis på hur eftersatt forskning på kvinnohälsa är och har varit. Centerpartiet vill ge kvinnor möjligheten att leva goda liv och inte behöva acceptera att ”det är tufft att vara kvinna” som många tvingas göra idag. Endometrios är ytterligare ett exempel på en kvinnosjukdom som cirka 10 procent av befolkningen lider av och som först nyligen har fått ökad uppmärksamhet. Kvinnor får lida för att våra problem inte ges samma fokus och prioritering som sjukdomar som drabbar män. Det är oacceptabelt.

”Kvinnor får generellt sett ett sämre bemötande i vården där symptomen inte upptäcks eller frånses, och kunskapsnivån är för låg.”

Det finns många exempel på ojämställdhet inom vården, till exempel har HPV-vaccin fram tills nu enbart givits till tjejer trots att män är latenta bärare av viruset. Livmoderhalscanceroperationer som leder till ofrivillig barnlöshet ges ingen eftervård eller psykologiskt stöd, det gör det dock för de män som opererats för peniscancer. Det finns otroligt stora klyftor i bemötandet i vården mellan kvinnor och män. Detta är mycket bekymmersamt och något som måste förändras.

Kvinnor får generellt sett ett sämre bemötande i vården där symptomen inte upptäcks eller frånses, och kunskapsnivån är för låg. Det innebär stora kostnader för samhället i upprepade vårdbesök och sjukskrivningar, men framför allt ett enormt lidande för individen. Du ska inte få sämre vård för att du är kvinna. Jämställd vård är för oss är att patienter i jämförbara situationer tas på lika stort allvar och får lika mycket stöd, oavsett kön, ålder och bakgrund. Större anslag till forskning med fokus på kvinnosjukdomar och -hälsa. Jämlik könsfördelning i forskningsstudier. Utbildning av vårdpersonal och rättvis tillgång till adekvat stöd – det kommer vi att fortsätta kämpa för.

Sofia Nilsson (C), riksdagskandidat

Birte Sandberg (C), regionkandidat

Charlotte Bossen (C), regionkandidat

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.