Annons

C: Regeringen fegar ur om gårdsförsäljningen

Så kom den då äntligen, den nya lagrådsremissen som möjliggör för gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Det tog sannerligen lång tid för regeringen att få den korken ut flaskan.
Gårdsförsäljning • Publicerad 17 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
C skribenterna kritiserar förslaget om gårdsförsäljning för att vara fegt. Bilden är från ölbryggeriet Häxkitteln i Sösdala.
C skribenterna kritiserar förslaget om gårdsförsäljning för att vara fegt. Bilden är från ölbryggeriet Häxkitteln i Sösdala.Foto: Sofia Åström

Det var ett glädjande besked som kom den 5 juni. Ett besked som innebär att vi nu äntligen tar ett stort och viktigt steg i rätt riktning gällande gårdsförsäljning. Men vi från Centerpartiet är långt från nöjda med det förslag som läggs fram. Varför fegar regeringen ut och lägger fram ett förslag som inte andas framtidshopp?

Vi ställer oss också mycket frågande till varför regeringens förslag krånglar till det i så stor omfattning att det riskerar att skrämma bort seriösa producenter och entreprenörer.

Annons

Införandet av gårdsförsäljning ska i huvudsak följa den utredning från 2021 som togs fram tack vare Januariavtalet och Centerpartiet, men regeringen går vilse på en del punkter.

1. Regeringen anser att volymbegränsningen som föreslogs av utredningen inte är tillräcklig och lägger fram ett striktare förslag. Helt fel enligt oss! Höj istället volymtakten så att det inte hindrar framgångsrika producenter och företag från att växa.

2. Regeringen menar att försäljningen måste ske i samband med ett organiserat och betalt besök. Helt fel enligt oss! Att det är besöket och inte försäljningen som ska stå i centrum ställer vi oss bakom, men vi ifrågasätter varför besöket måste kosta pengar.

3. Regeringen föreslår att lagstiftningen ska vara på prov under sex års tid. Helt fel enligt oss! En sådan regleringen är fullständigt onödig och innebär bara stora svårigheter för företagen att göra nödvändiga investeringar i bland annat lokaler och försäljningslinje.

Våra skånska lokala vingårdar, bryggerier och destillerier förtjänar att få de bästa förutsättningarna att utveckla sina verksamheter. Dessa viktiga producenter som framgångsrikt driver företag och främjar besöksnäring på den skånska landsbygden möjliggör för hela Skåne att blomstra.

Det är näringslivet som gör Skåne till en attraktiv plats att bo, verka och turista i. Den dagen gårdsförsäljning blir verklighet i Sverige – samtidigt som vi värnar Systembolaget – kommer att vara en stor dag för svensk livsmedelsförädling, besöksnäring och landsbygdsutveckling och inte minst för Centerpartiet, som kämpat för gårdsförsäljning i flera decennier.

Birte Sandberg (C)

Gruppledare Centerpartiet Skåne

Charlotte Bossen (C)

Gruppledare Centerpartiet Skåne

Annons

Annette Linander (C)

Ledamot Regionala utvecklingsnämnden Skåne

Jonny Cato (C)

Riksdagsledamot Centerpartiet

Stina Larsson (C)

Riksdagsledamot Centerpartiet

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot Centerpartiet

”Helt fel enligt oss! Att det är besöket och inte försäljningen som ska stå i centrum ställer vi oss bakom, men vi ifrågasätter varför besöket måste kosta pengar.”
Annons
Annons
Annons
Annons