Carl Bildt är ute och reser

Debatt • Publicerad 20 april 2014
Carl Bildts uttalanden innehåller tydliga men oroande budskap, skriver Carl Björeman.
Carl Bildts uttalanden innehåller tydliga men oroande budskap, skriver Carl Björeman.Foto: Foto: Efrem Lukatsky

Utrikesminister Carl Bildt är på resa i Ukraina. Hans uttalanden under resan innehåller tydliga men oroande budskap.

Dagens Nyheter, 11/4: Ukraina har fört en katastrofal politik. Det är den slösaktiga energipolitiken och det försummade militära försvaret som försatt Ukraina i dagens situation. I Dagens Nyheter 13/4 refereras att Bildt inte tror att sanktioner avskräcker Ryssland från att driva sin politik för att få kontroll över det ”nära utlandet”.

Bildts uttalanden i dagsläget måste ses mot bakgrund av att han sedan det kalla kriget varit en skoningslös kritiker av sovjetisk/rysk (offensiv) säkerhetspolitik.

Ryssarna har inte respekt för något annat än militär styrka och Sverige bör ansluta sig till Nato för att kunna stå emot Ryssland, är Bildts hårda linje. Ukraina har inte anammat denna linje.

Men det finns en annan, mycket rimlig förklaring till Ukrainas hårda öde. Man har litat på Bildts omdöme i en sak där detta har sviktat och fortsätter att svikta – bedömningen av styrkeförhållandet Nato–Ryssland i kort perspektiv.

”Nato-medlemskap är ett naturligt steg”, är Bildts slappa analys. Risken att hans hårda linje har trappat upp och fortsätter trappa upp konflikten nonchalerar han.

Natomedlemsskap löser små och medelstora staters försvarsproblem, är Bildts kortsiktiga budskap.

Detta är en total felbedömning.

Den bistra sanningen är att Nato saknar verksamma medel för att möta sofistikerad rysk strategi, en blandning av diplomatiska, psykologiska, ekonomiska och militära medel, som Putin haft framgång med på Krim och som ställt Nato ”schack matt” i fallet Ukraina .

Bildt missbedömer också styrkeförhållandena på lång sikt. Rysslands svaga punkt i förhållande till väst är ekonomin. Sanktioner på det området är skarpaste vapnet.

Carl Bildt är en farlig reseledare i säkerhetspolitiken.

Maria Sällberg
Carl Björeman, Generallöjtnant (pensionerad)
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.