Dags att byta måttstock

Replik på Taghi Zais inlägg 14 mars
Debatt • Publicerad 23 mars 2013
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

När man inte trodde ordet rasist kunde bli mer urvattnat.

I sin debattartikel lyckas debattören med konststycket att rasiststämpla "nästan alla svenskar". Han verkar genom tankeläsning ha satt sig in i vad "alla svenskar" tycker och tänker om invandrare. En enastående bedrift måste jag säga. Han berättar också att det minsann är alla svenskar som måste ändra sina känslor och attityd mot invandrare.

Hur ska man bemöta detta då utan att få rasistkortet i ansiktet? Det behöver man ju inte ens tänka på då man redan per automatik är rasist enligt Taghi Zai. Så det behöver man ju inte oroa sig för längre.

Bevisföringen för att nästan alla svenskar är rasister är minst sagt dåligt understödd i fakta. I alla fall om man ska går efter definitionen av rasism i SAOL. Skulle även vilja påstå att främlingsfientligheten i Sverige är väldigt låg jämfört med andra länder. Men i det kulturrelativistiska etablissemanget låter det naturligtvis annorlunda. Där hittar man "rasism" och "främlingsfientlighet" överallt. I namn på glassar, bilder på godispåsar, i seriealbum och i Pippi Långstrump. Och med den måttstocken så är det nog sant att "nästan alla svenskar" är rasistiska. Enligt den måttstocken är det rasistiskt att beställa vit sås till kebaben.

Men ska man verkligen mäta rasism efter den måttstocken? Är det inte dags att sluta devalvera värdet av ett så laddat ord? Det är ohållbart att kalla "nästan alla svenskar" för rasister. Ju mer man devalverar ordet, ju mindre användbart blir det i debatten. Och nu när Zai klistrat på det epitetet på nästan alla svenskar. Hur ska man då kunna använda det alls?

Tack Taghi Zai, du har lyckats med konststycket att alienera det svenska folket ännu mer. Det var troligtvis inte din intention. Gör om, gör rätt! Kalla en spade för en spade, och kalla inte alla för rasister.

Maria Sällberg
Jonas Petersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.