GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags att skrota devisen Skånes Gröna Hjärta?

Vi har alltid trott att grön i Östra Göinges devis har något med miljön att göra med har kanske missuppfattat det. Hur kan M och KD gå emot ett företag i kommunen som vill utvecklas inför framtiden?
Vindkraft • Publicerad 24 november 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Wanås gods vill ligga i framkant och sätta upp vindkraftverk.
Wanås gods vill ligga i framkant och sätta upp vindkraftverk.
Foto: Lasse Ottosson

Wanås vill ligga i framkant och sätta upp vindkraftverk på ställen som enligt artikeln i Kristianstadsbladet/Norra Skåne ligger ”med goda avstånd till bostäder”. Kanske skulle sådana här alternativ också kunna pressa ner elpriset enligt modellen större utbud – lägre pris.

Man förväntar sig ju att politikerna i en kommun som vill framstå som grön skulle motta detta med öppna armar. Men Moderaterna slår bakut och Kristdemokraterna svansar efter.

Patric Åberg svamlar lite om att optimera vattenkraften och bygga en solcellsanläggning. Men kära nån – vi behöver ju alla sakerna, både solkraft, vattenkraft och vindkraft.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna skriker ju högt om kärnkraft. Naturligtvis inte här utan i någon annan kommun långt borta ifall det skulle bli något läckage. Och uranet skall väl brytas i något annat land så inte den nedsmutsningen drabbar oss.

Nej, det är dags att se sanningen i vitögat. Vi kommer att behöva massor av grön el och då kan man inte välja bort vissa saker bara för att någon tycker att de inte ser roliga ut. Vi kan acceptera att man inte tycker om vindkraftverk om man tycker att de låter men att bara klaga på att de är för höga håller inte.

”Moderaterna och Kristdemokraterna skriker ju högt om kärnkraft. Naturligtvis inte här utan i någon annan kommun långt borta ifall det skulle bli något läckage.”

När vi tittar ut genom fönstret ser vi Knislinges silo med sina master längst upp. Det har aldrig fallit oss in att vi skulle klaga på den för att den höjer sig över samhället. Den fyller ju sin funktion i kommunen.

Och för några år sedan byggde ju kommunen en sin egen ”skyskrapa” mitt i Knislinge. Då var kommungubbarna stolta och skröt i vida ordalag trots att den ju också kan ses på långt håll. Och Malmöborna är nog stolta över sin Turning Torso (och även bron till Danmark, som väl är ännu högre).

Slår man upp ordet grön i en ordbok får man många betydelser för det. Har alltid trott att grön i Östra Göinges devis har något med miljön att göra med har kanske missuppfattat det. Det kanske ska tolkas på ett helt annat sätt.

En tanke som slår en är ju: Hur kan Moderaterna och Kristdemokraterna gå emot ett företag i kommunen som vill utvecklas inför framtiden. Det måste ju enbart handla om ”röstfiske”.

Vi måste ju tänka på framtiden. De allra flesta som att födda detta århundrade kommer ju att vara i livet år 2100. Om inte vi har tagit kål jordklotet då!

Lena och Gert-Åke Englund, Knislinge

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.