GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Dags för krav på återvinning av aska i Skåne

I askan som uppstår när Skånes avfall förbränns finns värdefulla råvaror. Trots det svarar endast tre kommuner i länet att de kräver återvinning av restprodukter vid förbränning.
Nu bör länets kommunpolitiker ta ansvar för en mer hållbar hantering av askan, skriver företrädare för miljöföretaget Ragn-Sells.
Slöseri • Publicerad 15 april 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mikael Hedström, vd Ragn-sells Treatment & Detox, och Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells.
Mikael Hedström, vd Ragn-sells Treatment & Detox, och Pär Larshans, Hållbarhetschef, Ragn-Sells.Foto: Mattias Johansson majo.se

Varje år går 246 kilo avfall per person från Skåne till förbränning. Det innebär att hälften av det kommunala avfall som samlas in i länet går till energiåtervinning och blir till fjärrvärme och el. Att återvinna energi ur det avfall som inte går att materialåtervinna fyller en viktig roll i vårt energisystem och är ett klimateffektivt sätt att se till att avfallet kommer till nytta.

Samtidigt har kommunerna i Skåne nu nya möjligheter att minska klimatutsläppen genom att ta vara på de värdefulla resurser i askan som uppstår vid förbränningen. Om vi ska lyckas minska utsläppen av växthusgaser och begränsa den globala uppvärmningen måste råvaror cirkuleras i ett kretslopp så att de kan användas om och om igen.

Därför är det positivt att vi i Sverige nästan helt upphört att deponera brännbart avfall. Det har ersatts av återbruk, materialåtervinning och energiåtervinning. Men mer arbete återstår.

Vi på miljöföretaget Ragn-Sells har undersökt vilka kommuner i Skåne som ställer krav på att ta vara på restprodukter vid avfallsförbränning. Av de tio kommuner som svarat att de har avtal om energiåtervinning saknar alla utom tre krav på återvinning av värdefulla råvaror vid förbränning. Enkelt uttryckt låter kommunerna resurser gå upp i rök.

”Tiden där världen hade råd att slösa med viktiga resurser är förbi. Nu måste vi hushålla och ta vara på allt som går.”

För att göra det möjligt att ta vara på värdefulla råvaror som kalium, kalcium och natrium ur den flygaska som uppstår vid avfallsförbränning har vi på miljöföretaget Ragn-Sells tagit fram en helt ny teknik. Särskilt kalium är avgörande att ta vara på eftersom det är ett av de viktigaste näringsämnena i mineralgödsel. Genom denna process kan klimatpåverkan minska eftersom råvarorna inte behöver brytas på nytt.

Tiden där världen hade råd att slösa med viktiga resurser är förbi. Nu måste vi hushålla och ta vara på allt som går. Det går att bygga en cirkulär ekonomi som minskar mängden miljöfarligt avfall samtidigt som utvinning av råvarorna från förbränningsprocessen ökar nyttan från energiåtervinning. Därför är det viktigt att alla kommuner i Skåne börjar ställa krav på återvinning i kommande avtal om avfallsförbränning.

Mikael Hedström, vd Ragn-Sells Treatment & Detox

Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sells

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.