Dålig representation av äldre i riksdagen

Debatt ,
Blir det fler pensionärer i riksdagen efter valet 2018?
Foto:Foto: HENRIK MONTGOMERY
Blir det fler pensionärer i riksdagen efter valet 2018?

Det skrivs och debatteras mycket om att jämställdheten mellan män och kvinnor på olika områden i samhället måste förbättras, vilket naturligtvis ur demokratiseringssynpunkt är helt riktigt.

När det gäller pensionärers inflytande är debatten nästan nästa obefintlig.

Vi pensionärer utgör för närvarande cirka 25 procent av valmanskåren och denna siffra kommer att öka med en alltmer växande äldre befolkning.

Nu stundar val till riksdag, landsting och kommunalfullmäktig om två år.

    De politiska partierna kommer under 2017 att göra upp nomineringslistor till nämnda val. Vi pensionärer får då hoppas att partierna också tar upp pensionärer på sina listor. Ur demokratisynpunkt och jämställdhet är det för närvarande bedrövligt med representationen av pensionärer i våra beslutande politiska institutioner, särskilt när det gäller

    Riksdagen där endast 10 personer är pensionärer. Min förhoppning är därför att de politiska partierna kommer att föreslå ett ökat antal pensionärer på sina listor inför valet 2018.

    Peter Lindgren

    Distriktsordförande för SPF-Seniorerna i Skåne och ledamot av SPF-Seniorernas förbundsstyrelse

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.