Annons

Dåligt att tvinga handlarna ta emot kontanter

Björn Eriksson, ordförande i Kontantupproret, argumenterar i en debattartikel (12/6) för att butiker i Sverige ska vara tvungna att ta emot kontanter som betalmedel. Jag håller med Björn Eriksson om att kontanthanteringen är samhällsviktig.
Riktiga pengar • Publicerad 20 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Bankomatchefen svarar på kritik från Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson.
Bankomatchefen svarar på kritik från Kontantupprorets ordförande Björn Eriksson.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I grunden handlar det om att människor ska kunna välja hur de vill betala, men en fungerande kontanthantering är också helt nödvändig för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap.

Nina Wenning, vd på Bankomat.
Nina Wenning, vd på Bankomat.Foto: Pressbild

Vi lever dock i en verklighet där efterfrågan på kontanter stadigt minskar, och då minskar även de ekonomiska incitamenten för kommersiella aktörer att hantera kontanter. Det har lett till att många företag som erbjuder kontanttjänster har dragit ner på eller upphört med sin verksamhet.

Annons

Om man tittar på handeln specifikt så påverkas handlare av att det i dag bara finns ett värdebolag i Sverige. Den minskade värdehanteringen har gjort det både dyrare och krångligare för handeln att få tag på växelpengar och att lämna in dagskassor. Därför har också många handlare slutat att ta emot kontant betalning.

I mars 2023 föreslog en statlig utredning att det bör införas en lag om att människor ska ha rätt att betala kontant för receptbelagda mediciner. I januari i år tillsatte regeringen en ny utredning om möjligheten att betala med kontanter. Utredaren Dennis Dioukarev ska redovisa uppdraget i december 2024.

Vi på Bankomat tycker det är rimligt att lagstifta om att människor ska kunna betala kontant för vissa livsnödvändiga varor. Men att tvinga alla handlare att ta emot kontanter är inte en bra lösning, då många handlare redan i dag kämpar med sin lönsamhet.

Lösningen är i stället att handeln tar samhällsansvar genom självreglering. Med sin djupa kunskap om handlarnas vardag skulle branschorganisationen Svensk Handel kunna ta fram kloka riktlinjer för vilken kontantservice medlemmarna ska erbjuda konsumenterna. Det vore betydligt bättre än ett mer trubbigt lagkrav utformat av beslutsfattare som inte har samma kunskap om branschen.

Men staten har också ett stort ansvar. Kontanthanteringen är samhällsviktig, och det är i grunden statens ansvar att se till att den fungerar. Staten bör därför införa incitament som gör det mer attraktivt för handeln att hantera kontanter.

Nina Wenning

Vd, Bankomat AB

”Men staten har också ett stort ansvar. Kontanthanteringen är samhällsviktig, och det är i grunden statens ansvar”
Annons
Annons
Annons
Annons