Därför har lokaltidningen en roll att spela

Debatt Artikeln publicerades
Foto:Kb

Vilken roll spelar en stark lokaltidning i en region? En betydande roll, vill jag påstå.

På måndag är det näringslivsdag på Everöds flygplats. Det är ett digert program som arrangörerna satt ihop under den klädsamt blygsamma devisen ”Sveriges bästa näringslivsdag”.

En punkt på eftermiddagen handlar om vilken betydelse en lokaltidning kan ha i en region. Utan att föregripa måndagens evenemang, jag är fullt och fast övertygad om att en stark lokaltidning har en viktig roll att spela. Och det skriver jag inte av det skälet att jag råkar ha starka intressen av att beskriva det just så.

Nästan åtta av tio personer i nordöstra Skåne läser Kristianstadsbladet någon gång under en vecka. De allra flesta av dessa läser Kristianstadsbladet dagligen, merparten flera gånger om dagen. Papperstidningen har fortfarande en plats. Men allt fler tar del av vårt innehåll i de digitala kanalerna.

  En sak som blir allt mer tydlig är att innehållet läses i flera kanaler. Papperstidning på morgonen. I mobilen på bussen på väg till jobbet. E-tidningen i mobilen, läsplattan eller datorn. Det är fascinerande att studera hur dubbelläsningen och trippelläsningen ökar år efter år.

  Faktum är att varje dag läser 6 500 personer vår e-tidning. Trots att 60 000 redan erbjudits innehållet i papperstidningen. Förbluffande stora siffror, men förmodligen en bra beskrivning av hur digitala allt fler människor blir. Det är inte en åldersfråga. Smarta mobiler finns i var mans eller kvinnas hand.

  För att knyta samman resonemanget ovan, på vilket sätt spelar den starka lokaltidningen i regionen en roll?

  Jo, det är faktiskt bara Kb som seriöst bevakar de tre kommunerna Kristianstad, Östra Göinge och Bromölla dygnet runt, året runt. Visst finns det andra aktörer som berättar om trafikolyckor eller att det ryktas om ett nytt café på någon av Storgatorna, men jag tror att det krävs mer för att det ska ha någon verklig betydelse.

  I Hässleholm har vi bestämt oss för att behålla redaktionen, trots att vi nog får finna oss i att spela andrafiolen på Norra Skånes hemmabana. Fast vi är fast beslutna i vår strategi att hela nordöstra Skåne är vårt bevakningsområde.

  Varje dag, året runt, håller vi koll på vad våra beslutsfattare har för sig. Det handlar verkligen inte bara om att berätta när något gått på tok eller när någon fattat ett beslut som är alldeles fel och som drabbar människor, det kan lika gärna handla om att berätta om en region i stark utveckling. Där människor trivs och utvecklas.

  Faktiskt är det så att vi mycket hellre berättar när det går bra.

  Tyvärr finns det delar av Sverige som är i medieskugga. Där ingen berättar om vare sig det dåliga eller det bra. Där ingen reporter sätter sin fot.

  Detta gäller dock inte nordöstra Skåne.

  Trevlig helg!