Därför vill Skåne ha Göran Hägglund igen

Göran Hägglund stöds av dem som vill modernisera och utveckla Kristdemokraterna. Mats Odell stöds av de mer konfessionella kristdemokraterna samt de som vill att partiet ska bli mer konservativt i en ekonomisk och traditionell mening. Det skriver Michael Anefur (KD), distriktsordförande i Skåne, Kristianstad.
Debatt • Publicerad 27 januari 2012

Kristdemokraternas extra riksting i helgen ska fatta beslut om riksting vart annat år men huvudfrågan har blivit – vem ska leda partiet!

Ingen är nöjd med valresultatet 2010, vi ska kunna bättre än så. Är det då dags att byta partiledare, enligt min mening inte. Jag ledde partiets eftervalsanalys och de åtgärder vi föreslog är antingen genomförda eller påbörjade.

En n y partisekreterare har anställts med ett tydligt partipolitiskt mandat. Organisationen är omställd till politikutveckling och stöd till den lokala organisationen. Vi krävde att partiet måste koncentrera och mejsla ut sin politik tydligare.

Svaret gav rikstinget i Umeå genom beslutet att barns och ungas uppväxtvillkor ska vara fokusområde. Allt detta har Göran Hägglund arbetat för och ställt sig bakom vilket visar att han är beredd att tänka och göra nytt för ett framgångsrikt 2014.

Sedan är det inte rätt att enbart klä sig i säck och aska! Hägglund har lett Kristdemokraterna till regeringsinnehav, inte bara en gång utan två, vilket tidigare aldrig hänt.

När det gäller politiskt genomslag så förhandlade Hägglund och hans medarbetare så väl att över 90 procent av vallöftena 2006 genomfördes och tendensen ser mycket god ut för innevarande mandatperiod. Det kan inte kallas för misslyckande!

Hägglund har stort förtroende som socialminister, kanske den bäste på bra många mandatperioder. Detta märks genom att han toppar listan över de mest inflytelserika personerna inom hälso- och sjukvård.

Alla vi som hört honom tala kan intyga att han har visioner, ideologisk stabilitet och dessutom kan framföra det med både allvar och humor.

Enligt min menin g handlar kampen mer om makten i partiet än en personfråga. Göran Hägglund och Mats Odell är överens om det mesta i politiken, så för att förstå situationen måste man mer se till vilka grupper som stöder vem.

Göran Hägglund stöds av dem som vill modernisera och utveckla partiet, de som ställer stora krav på att skilja mellan personlig tro och en politik byggd på kristna grundvärden.

De som drivs av ett starkt socialt patos och samtidigt har insikten om den enskildes ansvar för sig själv och sin omgivning. Som poängterar värdet av ett starkt civilt samhälle.

De som vill ha ett samhälle där små gemenskaperna får utvecklas i frihet men också ett samhälle där ingen lämnas efter. Ett samhälle där staten inte ska vara klåfingrig och i onödan försöka styra medborgarna med olika slags pekpinnar.

Odell stöds av de mer konfessionella kristdemokraterna, kanske främst representerade av Uppsala-distriktet samt de som vill att partiet ska bli mer konservativt i en ekonomisk och traditionell mening, representerade av KDU och FFFF.

Det vill säga grupper som i många frågor representerar ytterligheterna i partiet, men som samlas runt Odell för att om möjligt få starkare eget inflytande.

Min uppfattning är att Göran Hägglund kommer att bli omvald med stor majoritet och att de nuvarande stridigheterna har det goda med sig att många problem nu kommit i ljuset och utifrån det kan partiet byggas starkt igen.

Från Skåne kan sägas att distriktsstyrelsen var enig i sitt beslut att nominera Göran Hägglund och av de 20 ombud som ska rösta i Västerås kommer flertalet att rösta på Göran Hägglund.

INTERNAL INTERNAL
Michael Anefur
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.