Annons

De flesta hyresgästerna klarar att betala hyran

Hyresgästföreningen Norra Skåne (3/11) menar att hyresförhandlingarna måste fokusera på hyresgästernas situation under pandemin och att hyreshöjningar ska vara ett undantag. Bland annat pekar de på att Sveriges Allmännyttas ekonomiska statistik för 2019 visar att de allmännyttiga bostadsbolagen har en stabil ekonomi. Det stämmer, men det finns en annan sida av den ekonomiska verkligheten för våra medlemmar, skriver företrädare för Sveriges Allmännytta.
Hyror • Publicerad 5 november 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
ABK planerar nytt bostadsområde i centrum på Östermalms park.
ABK planerar nytt bostadsområde i centrum på Östermalms park.

Vi ser att driftskostnaderna ökar snabbare än hyrorna höjs. Mellan 2015 och 2019 ökade driftskostnaderna hos allmännyttan i genomsnitt med cirka 2,4 procent per år. Betydligt mer än de årliga hyreshöjningarna, där snittet är cirka 1,2 procent per år. Underhållsbehovet ökar, vilket innebär ökade kostnader och högre framtida avskrivningar. För att vi långsiktigt ska kunna upprätthålla en god boendestandard och förvaltning av fastigheterna, så måste den generella hyresnivån gå i takt med bostadsbolagens kostnader och utvecklingen på orten.

”... enligt Kronofogdens statistik så har det totala antalet vräkningar i landet minskat under första halvåret i år, jämfört med 2019.”

Pandemin har hittills drabbat landet väldigt olika. Allmännyttan har på olika sätt agerat för att hjälpa de hyresgäster som behövt stöd att klara sig genom krisen. Framförallt genom att fördjupa det samarbete som redan finns med socialtjänsten och hjälpa hyresgäster som tillfälligt får svårt att klara hyran.

Annons

Samtidigt ser vi att de flesta hyresgästers hyresbetalningsförmåga inte har påverkats av pandemin och enligt Kronofogdens statistik så har det totala antalet vräkningar i landet minskat under första halvåret i år, jämfört med 2019. Vi menar därför att det är bättre att de som drabbas tar del av samhällets stöd i form bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd än att samtliga hyresgäster får en oförändrad hyra. Regeringen har dessutom utverkat riktade stöd till både näringsliv och individer som drabbats. Det har medfört att bostadssektorn påverkats mindre av pandemin än andra branscher, samt underlättat hushållens möjligheter att klara sina boendekostnader.

”I år är det viktigare än någonsin att parterna tar ansvar och förhandlar utifrån de lokala förhållandena.”

I år är det viktigare än någonsin att parterna tar ansvar och förhandlar utifrån de lokala förhållandena. Sveriges Allmännytta har därför inte gått ut med någon nationell rekommendation om hur mycket hyran bör justeras. För att skapa stabilitet framåt rekommenderar Sveriges Allmännytta att hyresförhandlingarna utgår från de senaste tre årens utveckling för bolaget och orten.

Då kan effekterna av pandemin bli en förutsägbar faktor för parterna inför 2022 års förhandlingar.

Anders Nordstrand, vd Sveriges Allmännytta

Henrik Strand, vd Kristianstadsbyggen

Mikael Strand, vd KKB Fastigheter AB

Stephan Persson, vd Hässlehem

Henrik Loveby, vd Göingehem

Kent Lundén, vd Osbybostäder AB

Jesper Månsson, vd Höganäshem

Annons

Kristina Forslund, vd Eslövs Bostads AB

Ulrika Ericsson, vd, Treklövern Bostads AB

Jonas Hansson, vd Helsingborgshem

Henry Roos, vd Perstorps Bostäder

Annons
Annons
Annons
Annons