GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

De på landet har rätt till ett stabilt bredband

Pandemin har ökat behovet av tillgång till en robust bredbandsuppkoppling. Men samtidigt saknar fyra av tio hushåll på landsbygden i Skåne fortfarande en anslutning som är tillräckligt snabb för att leva upp till det nationella bredbandsmålet.
Nätutbyggnad • Publicerad 29 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under pandemin har allt fler börjat handla på nätet istället, men det kräver en fungerande uppkoppling.
Under pandemin har allt fler börjat handla på nätet istället, men det kräver en fungerande uppkoppling.
Foto: Jessica Gow

En ny rapport, framtagen av forskningsinstitutet RISE konstaterar att den bristande tillgången till digital infrastruktur i Skåne inte bara ger konsekvenser för de enskilda hushållen utan kan sätta käppar i hjulen för den digitaliseringsomställningen som offentlig sektor och näringsliv befinner sig i.

De nationella bredbandsmålen slår fast att 98 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till 1 Gbit/s senast 2025.

Men på landsbygden i Skåne saknar fortfarande fyra av tio hushåll tillgång till en sådan uppkoppling. Och det är inte enbart de mest glesbefolkade delarna av länet som har ett arbete att göra, för så gott som alla kommuner har områden kvar att ansluta. Samtidigt har pandemin ökat behovet av tillgång till en snabb och robust uppkoppling.

Det har gjort att röster höjts för att lösa den återstående utbyggnaden med enklare lösningar baserade på mobilnätet. Den rapport som vi låtit beställa av det statliga forskningsinstitutet RISE visar på stora risker med en sådan genväg.

Det är flera som tror att mobila alternativ kommer att ersätta behovet av en fortsatt fiberutbyggnad, men faktum är att även mobilmaster behöver anslutas med en fiberuppkoppling för att kunna leverera höga hastigheter. I förlängningen innebär det att områden utan fiberuppkoppling inte bara fråntas möjligheten till att ansluta sig till ett fast bredbandsnät utan de riskerar också att sakna tillgång till mobilnät med höga hastigheter.

För offentlig sektor kan en utebliven fiberutbyggnad leda till att det blir svårt att erbjuda samma digitala välfärdstjänster på landsbygden som i staden. Det kan också bli svårt att för kommunen att digitalisera exempelvis renhållningsverksamhet så länge delar av landsbygden saknar en snabb uppkoppling.

”För offentlig sektor kan en utebliven fiberutbyggnad leda till att det blir svårt att erbjuda samma digitala välfärdstjänster på landsbygden som i staden.”

Även jord- och skogsbruk har kommit långt i sin tekniska utveckling. Tillgång till robusta och säkra fiber- och mobilnät kommer att vara en förutsättning för att kunna nyttja exempelvis drönare och koppla upp maskiner och fordon.

För att öka takten i bredbandsutbyggnaden efterfrågar vi:

* Regeländringar som möjliggör för kommunala bredbandsaktörer att bygga och bedriva bredbandsverksamhet också i andra kommuner – ett undantag från lokaliseringsprincipen.

* Beslut om ett fortsatt årligt statligt stöd för fiberutbyggnad till det nationella politiska målet nåtts

* Att de nationella bredbandsmålen kompletteras med skrivelser som tydliggör att fiber är en bas för att klara av det digitala samhällets utveckling och en kommande 5G-utbyggnad.

Sverige och resten av världen befinner sig i en snabb digitaliseringsomställning. Att tro att landsbygden i Skåne och resten av landet skulle ha ett mindre behov av att digitaliseras är fel.

Den rapport som tagits fram av forskningsinstitutet RISE visar på riskerna med att undanta landsbygden från digitaliseringens möjligheter och vi efterfrågar nu en kraftsamling i syfte att nå de nationella bredbandsmålen i tid.

Mikael Ek, vd Svenska Stadsnätsföreningen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.