De som tigger måste få hjälp

Replik på Henrik Hedman och Emelie Draper ”Det är inhumant”, 14/6.
Debatt • Publicerad 21 augusti 2014

Det går visserligen att ifrågasätta om ett totalförbud verkligen är rätt väg att gå, men det borde vara utan tvekan att tiggeriet beror på fattigdom och stora sociala svårigheter, och därför blir jag ytterst förvånad över Hedmans och Drapers planer på att anordna masstiggeridagar som ska utmynna till att Hässleholm får stämpeln som ”Tiggarstaden” som om tiggeri är något önskvärt förekommande i sig.

Det är det inte, utan tvärtom ett tecken på att något måste hända med de här människorna. De måste få hjälp, men av rätt instans.

Tydligen kommer de flesta utländska tiggare från Rumänien och då är det sociala skyddsnätet i Rumänien som ska ingripa för att ge dessa människor hjälp. Påtryckningar på Rumänien kan med fördel göras via EU:s organ för förbättring. Lösningen är inte att människor ska behöva tigga på gatan och definitivt är det inget att eftersträva. Framförallt för tiggarna själva måste det ske en förändring.

Mikael Hallqvist
Jonathan Persson, Vinslöv
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.