Demokrati och kultur går hand i hand

KulturDemokratiska fri- och rättigheter är något vi alla måste kämpa för varje dag – men då får inte medel för dialog, demokratiutveckling och kultur i regionen skäras ner Artikeln publicerades
Skånes Dansteater är ett bra exempel på fruktbar förening av samhällsengagemang och högkvalitativ konst, skriver debattörerna. Bilden från föreställningen Spectrum, 2017.
Foto: Malin Arnesson
Skånes Dansteater är ett bra exempel på fruktbar förening av samhällsengagemang och högkvalitativ konst, skriver debattörerna. Bilden från föreställningen Spectrum, 2017.

”Läget i världen blir igen allt hårdare och både demokratin och kulturen ser ut att hotas, fast de är våra viktigaste livlinor.” Miljöpartiets Lotta Hedström och Angela Everbäck citerar Churchill för att understryka vikten av kulturen i en tid av nedskärningar.

Enligt ett av Churchills mer berömda citat från andra världskriget är konsten och kulturen det som är poängen med att försvara ett land. Alltså är konsten samtidigt demokratins främsta vapen och det som demokratin själv är satt att försvara.

Konstens demokratiska dimension består i förmågan att med det estetiska, blåsa liv i den politiska fantasin – och därmed stå emot fascismen” skrev Stefan Jonsson, professor vid Linköpings universitet i DN härom veckan, och går där till försvar för konstens roll i en äkta demokrati.

Tyvärr ser vi i Skåne nu en utveckling mot att både demokratiarbetet och kulturområdet inte får blomma vidare och inte ges de möjligheter vi Miljöpartister menar är så viktiga. Vi gröna är lika upprörda som så många andra över att styret i Region Skåne så kraftigt skär ner på stödet till det fria kulturlivet. Vi fortsätter kämpa för att demokratin ska värnas och stärkas och präglas av ett jämlikt deltagande och inflytande i och mellan allmänna val. Vi står upp för ett öppet Sverige och för tryck-, yttrande- och religionsfrihet och brett deltagandet i kulturlivets alla former. Det är genom många människors engagemang som vi kan hindra att anti-demokratiska idéer får fotfäste i vårt land eller i våra folkvalda församlingar.

Skånes Dansteater är ett fint exempel på fruktbar förening av samhällsengagemang och högkvalitativ konst

Till exempel vill vi sänka rösträttsåldern till 16 år, öppna för fler lokala folkomröstningar och ge fler möjlighet att rösta i riksdagsvalen. Sverige och vår demokrati, ska bli tillgänglig för fler.

Skånes Dansteater är ett fint exempel på fruktbar förening av samhällsengagemang och högkvalitativ konst, och har rönt mycket uppskattning och burit regionen framåt. Med främst offentliga medel och via demokratiska beslut har där skapats en helt unik verksamhet, som skulle kunna stå modell för framtida kulturinstitutioner.

Om vi vill bibehålla och utveckla Region Skånes kulturella samhällsrelevans, vill säga. Öka vår demokratipotential och hålla mörka krafter stången.

Sådan relevans, tillgänglighet, inkludering och konstnärlig spetskvalitet måste få föda fram varandra i en levande och pågående demokratiprocess överallt!

Vi ser också att dialogen med och mellan medborgarna i Skåne behöver stärkas. Närheten mellan politiken och människors vardag måste öka ännu mer. Ett särskilt fokus måste fortsatt finnas på ungdomar och på att nå till grupper som är svåra att nå, eller har svårt att göra sin röst hörd. Medborgardialoger erbjuder en unik möjlighet att göra alla delaktiga i den politiska beslutsprocessen.

Genom att utveckla konstnärliga kvalitéer och skapa tillgänglighet och inkludering med många sorters möten mellan många sorters människor, så går konst, socialt ansvarstagande och demokratiutveckling hand i hand.

Demokratiska fri- och rättigheter är något vi alla måste kämpa för varje dag – men då får inte medel för dialog, demokratiutveckling och kultur i regionen skäras ner. De står för promille i siffror, men skapar hälsa, livsmod, idéproduktion och vitalitet för oräkneliga summor!

Lotta Hedström (MP)

avgående ordförande Skånes Dansteater

Angela Everbäck (MP)

fd Ordförande Demokratiberedningen

 

När Winston Churchill under brinnande krig blev premiärminister, kom en hög militär och framförde förhoppningen att ”nu är det väl möjligt att föra över pengarna från kulturen till försvaret?”

En tanke som inte behagade den nyutnämnde premiärministern. Istället frågade Churchill den förhoppningsfulle: ”Om vi tar bort pengarna från kulturen – vad är det då vi försvarar?”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.