1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

”Demokratin i Östra Göinge har stärkts”

Vid valet 2010 förlorade (S) makten i Östra Göinge efter 36 år. Ett gammalt och trött (S)-styre ersattes av en ung, idérik och handlingskraftig femklöver. Äntligen fick flera andra partier än socialdemokraterna vara i ledningen för Östra Göinges utveckling och detta maktskifte har tydligt stärkt den lokala demokratin.

Treklövern i Östra Göinge ger en replik till Anders Bengtsson (S) med flera och debattartikel Kristianstadsbladet 190819.

Daniel Jönsson (M), Östra Göinge, tf kommunstyrelseordförande.
Foto: Leo Pettersson
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Nilsson, KD, gruppledare.
Foto: Tommy Svensson

Åren före femklöverns maktövertagande var allt annat än en framgångssaga för Östra Göinge. Under (S)-styret placerade sig kommunen uselt i en rad olika undersökningar. Missnöjda göingar, låg stolthet, äldreuppror, hög kommunalskatt, låga investeringar, höga kostnader i kommunens verksamheter, dåligt näringslivsklimat och stadigt krympande befolkning. År 2006 rådde högkonjunktur i Sverige och inte lågkonjunktur som ni felaktigt påstår. Så under ert (S)-styre krisade ekonomin i Östra Göinge trots ett gott ekonomiskt läge i landet. En situation som inte blev bättre när den finansiella krisen slog till på riktigt 2008. Så kort och gott; Femklövern kom inte till ett dukat bord när vi tog över styret av Östra Göinge efter valet 2010, vilket ni hävdar i er debattartikel (Kb den 19/8).

Ni skriver att demokratin försvagats i Östra Göinge. Det är fel. Däremot har det socialdemokratiska inflytandet minskat. Men det är ju ett resultat av att ni förlorat mer än hälften av era väljare. Så fungerar demokrati. Det vet ni väl ?

Men ert inflytande har också minskat därför att ni själva i (S) har valt att inte delta. Ni har istället stått vid sidan om och beklagat er. Gör man på det viset, så blir man utan inflytande.

När det gäller kommunhusfrågan så har den utretts av både politik och förvaltning i flera omgångar. För i snart 20-års tid har det varit väl känt att innemiljön i kommunhuset är mycket dålig. När ni socialdemokrater nu påstår (Kb 19/8) att frågan inte blivit vettigt analyserad, så visar ni enbart hur ointresserade ni varit. Nu tar vi ansvar och driver kommunhusfrågan vidare, oavsett om (S) vill vara med eller inte.

Med moderaterna, centern och kristdemokraterna i ledningen sedan 2010 har Östra Göinge vänt motgång till medgång. Nu växer kommunen, de ekonomiska resultaten är starka och satsningarna för Östra Göinges utveckling är många.

Grunden till denna medgång är en klar politisk inriktning med tydliga prioriteringar. Förmågan att prioritera är viktig i tider som dessa när många kommuner krisar. Vårt sätt att arbeta har sedan valet i fjol fått ett ännu större förtroende och vi ska leva upp till det. Därför prioriterar vi skolan, jobben, äldres delaktighet och hälsa samt byarnas attraktivitet. Vi är stolta över det vi åstadkommit men vi är inte nöjda, Östra Göinge kan ännu mer!

Daniel Jönsson (M)

tf kommunstyrelseordförande

Esbjörn Svensson (C)

Gruppledare

Magnus Nilsson (KD)

Gruppledare

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.

Sport

Just nu: KDFF upp på Europaplats efter ny nolla

Liverapportering från Kristianstads fotbollsarena.