1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Den offentliga konsten i Bromölla som försvann

Några hamnade på soptippen, ett i en privat trädgård, ett i en skrubb och ett bakom ett nybyggt sophus. Den offentliga konsten i Bromölla har det tufft. Det smärtar i själen och jag blir förbannad på bristen på respekt, skriver kommunens förra kulturchef Mia Persson Fröjd.
Flickan i fontänen lär nu stå i en privat villaträdgård.

Skulpturen som såldes. I mitten av 1990-talet togs en fontän vid Årupsplan bort i Bromölla, i den stod en staty av en liten flicka/sjöjungfru. Statyn hamnade i kommunens förråd, där stod den tills kommunteknik sålde ut saker som blivit liggande där till ingen nytta. Den såldes till en privatperson och finns enligt uppgift i en privat villaträdgård i Bromölla idag.

Konstverket i skrubben. Någon gång på 1980/90talet köpte kommunen in en textil konstvävnad i form av ett segel, som placerades ovanför receptionen på Lagunen. Efter ett tag saknades konstverket. Det fanns uppenbarligen personal som inte tyckte om verket och det hittades inslängt i en skrubb.

Konstverket som gömdes. Utmed muren vid före detta Arbetsförmedlingen i Bromölla finns Stig Carlsson vackra verk ”Koncentration”. Någon?? tyckte det passade att bygga ett stort sophus framför verket, som idag skymmer stora delar av verket.

Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Krokodilen som hamnade på soptippen. När Hasselbackens förskola byggdes i Edenryd inköptes tre lekskulpturer, av den i hela världen representerade konstnären, Joseph Salamon. En flodhäst, en bock och en krokodil. Jag arbetade då som kulturchef i Bromölla och fick på omvägar veta att någon sett krokodilen på soptippen. Åkte direkt dit, men tyvärr för sent. Krokodilen hade redan gått till förgängelsen. Ytskiktet var skadat på något ställe (vilket naturligtvis hade gått att laga) men ingen visste/förstod att detta var ett konstverk, utan körde ”skiten” till soptippen.

Träskulpturen som försvann. När Törnsångarens förskola skulle byggas ut 2015, monterades Gunnar Karnevads tre meter höga träskulptur ner, för att sen sättas upp igen. Konstverket försvann dock och byggentreprenören visste inte vart det tagit vägen. Det finns anledning att tro att den också kördes till soptippen. Dåvarande ansvarig chef sa ”Den kan stå instoppad i en lada utan att någon vet om det”. Ett nytt konstverk beställdes av konstnären, på entreprenörens bekostnad. Efter ca 3 år står en liknande träskulptur av samma konstnär vid Törnsångaren.

Och så nu, ”Vågspelet” nermonterad. Stig Carlsson fantastiska utsmyckning på ena långväggen i simhallen, ansågs vara en säkerhetsrisk och monterades ner. Naturligtvis hade det gått att förstärkas/repareras, om viljan funnits. Det ligger nu i något förråd/lada, kanske i väntan på att säljas ut om några år, när det legat där tillräckligt länge till ingen nytta eller köras till soptippen???

Vad jag vet finns ingen framtidsplanering för detta fantastiska konstverk, som är samtida med simhallen.

Det smärtar i själen och jag blir både ledsen och förbannad över hur företrädare för Bromölla kommun, både tjänstemän och beslutsfattare, behandlar den offentliga konsten i Bromölla. Total brist på respekt för konsten och det konstnärliga skapandet, men också för skattebetalarnas pengar.

Mia Persson Fröjd

Mia Persson Fröjd

Fd kulturchef

Bromölla

Läs mer

Sport

Mjällby tappade ledning till förlust

Stod för en bra prestation

Sport

Ifö/Bromölla vidare i cupen efter storseger

Vann med 8–1 mot Emmaboda.

Kristianstad

Avrådan från bad i Åhus – ovanlig förhöjning av bakterier

Beskedet kommer mitt under badsäsongen.

Live

Just nu: Mjällby tappade ledningen – förlorade mot Djurgården

Bladetsporten liverapporterade från matchen.

Debatt

”Hatsidan vill åsamka Fenix och pappa så mycket skada som möjligt”

”Om en lögn upprepas tillräckligt ofta blir den en sanning”.

Coronavirus

Corona: Nytt dödsfall på boende

Kommunen presenterar nya siffror.