Den offentliga platsen behövs i vår närhet

Svar till Duveborn Stad i nytt ljus
Debatt • Publicerad 25 februari 2013
”Det är i städernas centrum som pulsen vibrerar, på gator och torg, i butiker, cafeer och restauranger”, skriver Kenneth Andersson.
”Det är i städernas centrum som pulsen vibrerar, på gator och torg, i butiker, cafeer och restauranger”, skriver Kenneth Andersson.Foto: Bosse Nilsson

Redaktör Duveborn relativiserar. Inget är tydligen heligt i marknadsekonomins eller liberalismens namn. Men Kristianstads långa historia förpliktigar. Det finns ett ansvar att förvalta och utveckla det kulturella bidrag som Kristianstad bär på med handeln som en av pelarna.

Kristianstad med sin historiska renässansprägel har redan det som man i USA försöker efterlikna.  Städer där man kan bo i centrum, gå till affären och träffa folk på den viktigaste allmänna platsen, gatan, torget.

Detta blir mera viktigt i framtidens samhälle där vi står för stora förändringar i den sociala välfärden. Då behövs den offentliga platsen i vår närhet. Det gäller att hålla staden där folket bor levande, med mera boende i centrum för att skapa en levande stad. Köpcentret som idé är passé. De är som dinosaurier som nu försvinner likt sina förhistoriska föregångare. 

I USA har man sen länge slutat bygga dem. Ute i Europa pågår livliga diskussioner om detta men vi drabbas dock fortfarande då de stora pensionsfonderna söker placeringar för sina premieinbetalningar. Eller investerare med riskkapital som behöver förräntas till varje pris.

Det är dessa som driver projekten, inte efterfrågan hos medborgarna. I Kristianstad finns ett unikt rutnät av gator med stor flexibilitet för utveckling. Där kan både de stora kedjorna och de små familjedrivna butikerna utvecklas i samspel med cafeer och restauranger. 

Vi får ett levande centrum med puls! 

Ett köpcentrum är en monolit som är gjuten i ett stycke och svårligen kan anpassas. Vi skapar med ytterligare externt köpcentrum också ett ökat bilberoende då handeln tvingas bort från där folk bor, vilket inte rimmar med framtidens miljöhänsyn.

Har Jonas Duveborn varit och besökt shoppingstäderna ute i Europa? Rom, Milano, London, Paris, Barcelona, Berlin. De har växt och utvecklats inifrån de tidiga handelskvarteren till vad de är i dag!

Tro inte att folk åker dit för att handla i de köpcentrum som ligger utanför de gamla stadskärnorna.  Nej, det är i städernas centrum som pulsen vibrerar, på gator och torg, i butiker, cafeer och restauranger. 

Låt oss behålla detta i Kristianstad så vi inte i stället får en stad i mörker!

Mikael Hallqvist
Kenneth Andersson, Nätverk Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.