Annons

Dessa underbara palestinska ledare och deras förmögenhet

Ibland måste man bara fråga sig – ”Varför gör de på detta viset”. Vad gör PLO, al- Fatah, Hamas, Palestinska myndigheten, islamska jihad, Hizbollah?
Palestina • Publicerad 21 november 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Palestinas president Mahmoud Abbas träffar dåvarande utrikesminister Margot Wallström. Abbas och hans familj är rika som troll, pengar som skulle kommit det palestinska folket till del, resonerar skribenten.
Palestinas president Mahmoud Abbas träffar dåvarande utrikesminister Margot Wallström. Abbas och hans familj är rika som troll, pengar som skulle kommit det palestinska folket till del, resonerar skribenten.Foto: JESSICA GOW / TT

Här uppkommer första frågan: ”Har Sverige med flera erkänt något som kanske inte finns?”

Som vanligt börjar man med att fråga Wikipedia: ” För närvarande finns det ett palestinskt självstyre som är reglerat i Osloavtalet från 1993. Detta avtal ska på sikt lägga grunden till en stat, vilket ännu inte har genomförts. Trots det har flera nationer erkänt en palestinsk stat, bland dem flera länder i Sydamerika och sedan 2014 även Sverige.

Annons

Det finns en provisorisk författning (skriven 2003) och ett republikanskt styrelseskick med en president, ett folkvalt parlament  (lagstiftande rådet) och en regering (”myndigheten PA”).

Regeringen saknar dock de befogenheter som normalt tillkommer en regering i en självständig stat.

Förhandlingarna med Israel sköts till exempel inte av regeringen utan av Palestinska befrielseorganisationen, PLO. Självstyrets presidenter (Yassir Arafat och efter honom Mahmoud Abbas) har hittills också varit ordföranden i PLO.

Senaste valet 2006 vann Hamas, men presidenten, Mahmoud Abbas, är fortfarande från al-Fatah, då parlamentet och presidenten väljs separat. Det har inte varit några val efter 2006, varken till parlamentet eller presidentval.” Abbas är alltså diktator, född 1935!

Andra frågan: ”Hur kan det komma sig att både Yasser Arafat och Mahmoud Abbas med familj har blivit så otroligt rika? Tar de pengarna från sitt folk?”

Det är inte bara i Sverige som stödet till Palestinska myndigheten diskuteras. Det sker bland annat i den amerikanska kongressen, i Norge och Storbritannien. Enligt palestinska uppgifter lyfter deras ledare Mahmoud Abbas en månadslön på en miljon US-dollar (Obama har 400 000) samt har hemliga bankkonton utomlands. Den avlidne PLO ledaren Yassir Arafat hade samma månadslön och hans förmögenhet uppskattades av tidskriften Forbes uppgå till 300 miljoner US-dollar. (2004 hade Fidel Castro 150, Bush 15 och Chiraq 9)

Enligt den tidigare ordföranden i Palestine International Bank, Issam Abu Issa, är korruptionen inom den palestinska myndigheten monumental. Trots löften från president Abbas om att bekämpa korruptionen har nästan ingenting hänt. Abu Issa uppger att uppemot hälften av den samlade palestinska statsbudgeten helt enkelt försvinner. Behovet av investeringar på Gazaremsan är akut – men pengarna försvinner till ledarna!

Nästa fråga: ”Samarbetar Hamas och al-Fatah?”

Nej! Sedan december 2006 har över 100 människor dött i interna strider mellan Hamas och Fatah. 2007, 14 juni: Abbas upplöste regeringen efter regelrätta strider mellan Hamas och al-Fatah. Hamas har tagit makten över Gazaremsan medan Västbanken kontrolleras av al-Fatah.

Fråga: ”Är Hamas anfall på Israel ett klassiskt försök att behålla makt genom att skapa en yttre fiende?” I så fall verkar de ha felbedömt invånarnas reaktion på konsekvenserna av Hamas angrepp och mördande av civila i Israel. Det verkar nu som om Hamas flyr söderut mot Egypten (?) och att folket kanske äntligen har insett att Hamas inte är lösningen på problemet. Alla gånger som arabiska länder har anfallit Israel sedan 1948 har de förlorat och nytt hat byggts upp. Vapen löser alltså inga problem!

Annons

De största ledarna är de som ser folkets behov men makt är korrumperande och lönsamt!

Ingemar Arvidsson

Annons
Annons
Annons
Annons