GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är dags att agera mot bostadsbristen

Nio av tio svenskar bor nu i en kommun med bostadsbrist och andelen unga vuxna som bor kvar hemma ökar kraftigt. Skånes riksdagsledamöter måste hjälpa regeringen att lösa bostadskrisen.
Länsförsäkringar Fastighetsförmedling • Publicerad 24 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Marcus Svanberg är VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Marcus Svanberg är VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.
Foto: Pressbild

Regeringens bostadspolitik påverkar oss alla. Men missnöjet med politiken är stort.

De senaste tjugo åren har villapriserna i Sverige trefaldigats och bostadsrättspriserna femfaldigats. Nio av tio svenskar bor nu i en kommun med bostadsbrist. Andelen unga vuxna som bor kvar hemma ökar kraftigt. Flyttskatten och höga månadskostnader för nybyggda lägenheter hindrar äldre med utflugna barn från att flytta till något mindre. Samtidigt har inte barnfamiljer råd med kontantinsatsen för att flytta till något större.

De samlade effekterna av bolånetak, flyttskatt, skuldkvotstak, det nyligen återinförda amorteringskravet och en havererad hyresrättsmarknad gör bostadskrisen akut. Under pandemin hade det varit ett utmärkt tillfälle att ta ett helhetsgrepp kring bostadspolitiken. Det är väldigt synd att regeringen och bostadsminister Märta Stenevi (MP) inte tog den chansen.

”De samlade effekterna av bolånetak, flyttskatt, skuldkvotstak, det nyligen återinförda amorteringskravet och en havererad hyresrättsmarknad gör bostadskrisen akut.”

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har i flera rapporter presenterat förslag på hur den svenska bostadspolitiken skulle kunna reformeras. Jag vill därför uppmana Skånes riksdagsledamöter att aktivt driva fyra frågor för att skapa en mer rättvis och fungerande bostadsmarknad:

1. Sänk flyttskatten kraftigt. Med en kraftigt sänkt eller till och med avskaffad flyttskatt kommer rörligheten på bostadsmarknaden att öka betydligt och frigöra många bostäder. Åtgärden kan finansieras genom ett minskat ränteavdrag som dessutom då skulle ha en avkylande effekt på bostadspriserna.

2. Avskaffa det skärpta amorteringskravet för gott. Det skärpta amorteringskravet som nyligen återinfördes har slagit hårt mot unga och barnfamiljer, grupper som behöver kunna ta ett bolån för att komma in på bostadsmarknaden.

3. Sänk trösklarna för unga. Inför ett skattegynnat bosparsystem för unga och ge möjlighet till statligt garanterade startlån vid ett bostadsköp.

4. Underlätta för andrahandsuthyrning. Genom att underlätta för andrahandsuthyrning så kan det befintliga bostadsbeståndet nyttjas mer effektivt.

Bostadskrisen leder till trångboddhet, ökad ensamhet och psykisk ohälsa samt missade arbets- och utbildningstillfällen. Nu krävs långsiktiga politiska lösningar och Skånes riksdagsledamöter behöver hjälpa regeringen att ta krafttag för att lösa bostadskrisen. Det är mindre än ett år kvar till nästa val, så tiden för Stenevi och regeringen är knapp.

Marcus Svanberg, vd, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.