Det är dags att byta

Den borgerliga regeringens misslyckande är uppenbart. Det skriver Annelie Karlsson (S) och Heléne Fritzon (S) och citerar partiledaren Stefan Löfven: ”Sverige är ett bra land men det är någonting som håller på att gå sönder”.
Debatt • Publicerad 30 april 2014
Socialdemokraterna presenterar fem skäl till varför de ska ta över makten.
Socialdemokraterna presenterar fem skäl till varför de ska ta över makten.Foto: Foto: Patric Söderström / TT /

I morgon på 1 maj demonstrerar arbetarrörelsen över hela världen. I såväl det borgerligt styrda Sverige som i högerns Europa är det mer angeläget än någonsin. Vi Socialdemokrater står idag upp för parollen ”ingen ung utan jobb”. Vår partiordförande Stefan Löfven har mycket klokt uttryckt följande ”Sverige är ett bra land men det är någonting som håller på att gå sönder”. Den borgerliga regeringens misslyckande är uppenbart. Arbetslösheten har ökat till skyhöga nivåer samtidigt som skolresultaten sjunkit och vinstjakten i välfärden accelererat. Vi socialdemokrater i Kristianstad presenterar idag Fem goda skäl för att det är dags att byta.

1 Fler unga måste i arbete. I Sverige finns idag 35 000 unga som varit arbetslösa mer än sex månader. Inom EU är nästan sex miljoner ungdomar arbetslösa. Detta är ett historiskt misslyckande. Både i Sverige och i EU är arbetslösheten den största utmaningen. Ungas rätt till en bra start i livet måste stå överst på dagordningen. Vi socialdemokrater föreslår en ungdomsgaranti som ska ge alla arbetslösa unga rätt till utbildning, praktik eller arbete.

2 Vi kräver rättvisa villkor. Samverkan mellan löntagare och arbetsgivare ger fler jobb, högre löner och större vinster för företagen. Sveriges framgångsrika ekonomiska modell bygger på ansvarsfulla starka fackliga organisationer som tryggar löntagarnas intressen. Detta tryggar en stabil lönebildning och gör att företagen kan konkurrera med kunskap och hög produktivitet. Vi ska inte konkurrera med låga löner och sämre villkor – vare sig i Sverige eller i EU.

3 Vi säger nej till vinster i välfärden. Välfärden ska inte betraktas som en marknad och vinstintresset ska inte vara styrande. Skattepengar som du och jag betalar in till välfärden ska också gå till välfärden. Det ska inte vara möjligt att dra ned på antalet lärare i skolan, personal inom omsorg eller mat på förskolan för att göra vinst. Bolag som skatteplanerar ska inte bedriva välfärdsverksamheter. Girigheten måste få ett slut!

4 Vi vill satsa på skolan. I Kristianstad finns många bra förskolor och skolor med duktig personal, men de måste ges rätt förutsättningar. Den borgerliga majoriteten i Kristianstad har sänkt skolpengen vilket inneburit besparingar. Vi vill i stället investera i våra barn och unga. Vi är tydliga med att satsningar på skolan går före nya skattesänkningar.

5 Hållbar Jämställdhet. Det är kvinnorna som förlorat mest på att klyftorna ökat i vårt samhälle. Det är hög tid att reagera. Det övergripande målet för jämställdhet om att ”kvinnor och män ska ha samma makt att utforma samhället och sina egna liv” måste bli verklighet.

Verkligheten är idag Moderaternas värsta fiende både i Sverige och i Europa. Den 25 maj är det val till Europaparlamentet. Din röst avgör framtiden för många medborgare i vårt Europa. En röst på Socialdemokraterna i EU-valet är lika viktig som en röst i de allmänna valen i september!

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Annelie Karlsson (S) Riksdagsledamot, Heléne Fritzon (S) Kommunalråd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.