Det är dags att mena allvar

Arbetssituationen för framförallt våra kvinnor i vården har försämrats. Vi måste återigen höja statusen inom detta viktiga välfärdsområde, skriver debattskribenten Marianne Eriksson (S).
Debatt • Publicerad 25 juni 2014
Vård- och omsorg. Vi måste mena allvar med att vi vill förbättra arbetssituationen i vård och omsorg. Vi måste fatta vilken utmaning vi står inför när det gäller rekrytering av personal, skriver Marianne Eriksson (S).
Vård- och omsorg. Vi måste mena allvar med att vi vill förbättra arbetssituationen i vård och omsorg. Vi måste fatta vilken utmaning vi står inför när det gäller rekrytering av personal, skriver Marianne Eriksson (S).Foto: Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Vad har gått fel när man upplever ett arbete inom äldreomsorgen eller som personlig assistent som simpelt?

Det är en fråga som vi politiker måste ställa både till våra framtida medarbetare men också till oss själva. Vad är det som gjort att synen på att ge vård och omsorg har förändrats från att ha en hög status till att i dag värderas så lågt?

Något har förändrats i vårt samhälle. Under de åtta år vi haft en borgerlig regering och ett borgerligt styre i vår kommun har jämställdhetsarbetet inte varit ett prioriterat område. Arbetssituationen för framförallt våra kvinnor i vården har försämrats.

Vi socialdemokrater har gång på gång påtalat detta. Vi har gjort det via motioner, interpellationer och frågor. Majoriteten har inte brytt sig, man har bara gett mjäkiga svar. Man har höga kostnader som enda skäl.

Vi vet och det vet även majoriteten att det kommer att behöva rekryteras mycket personal framöver, personal med hög kompetens och som inte upplever arbetet som simpelt. Har vi råd att inte förändra situationen?

Har vi råd att fortsätta med otrygga anställningar? Våra undersköterskor är nutidens daglönearbetare, skillnaden är att erbjudandet om jobb kommer via sms. Den som är snabbast på att svara får ett jobb för dagen någonstans i kommunen. Det erbjuds timanställning, en anställningsform som kan pågå i flera år. Att jobba inom vård och omsorg innebär helger kvällar och nätter, varannan helg och delade turer. Med delade turer kan man få tillbringa timmar på sin arbetsplats utan lön. Heltid är ett önsketänkande, det är deltid som erbjuds. Högre sysselsättning kan erbjudas men kan vara orimligt att anta. Vård och omsorgsarbete är fysiskt och psykiskt krävande många ser det inte som möjligt att arbeta fram till pensioneringen.

Trots en tuff arbetssituation upplever de allra flesta att man har ett meningsfullt arbete.

Vi måste mena allvar med att vi vill förbättra arbetssituationen i vård och omsorg. Vi måste fatta vilken utmaning vi står inför när det gäller rekrytering av personal. Vi måste återigen höja statusen inom detta viktiga välfärdsområde.

Vi socialdemokrater menar allvar vi antar utmaningen.

Med en socialdemokratisk regering och en socialdemokratisk majoritet i Kristianstad kommer vi att:

• Utjämna löneskillnader mellan män och kvinnor.

• Införa rätt till heltid.

• Lagstifta så man inte kan stapla visstidsanställningar på varandra.

• Stärka arbetsmiljöarbetet för ett jämställt arbetsliv.

• Stärka bemanningen inom välfärdsyrken.

• Ta fram en plan för att minska delade turer samt minska antalet timanställningar till förmån för tillsvidare anställning.

• Verka för enklare karriärvägar.

Det är hög tid att lyssna och förändra så att arbeten inom vård och omsorg får den status som de är berättigade.

Leo Pettersson
Marianne Eriksson, Omsorgsnämndens vice ordförande
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.