Det är dags att vakna

Det har väl inte undgått någon att den största skogsbranden i modern tid i Sverige just nu härjar i Västmanland på ett område av ungefär 1 mil gånger 1, 5 mil, när detta skrivs.
Debatt • Publicerad 12 augusti 2014
Det är häpnadsväckande att upptäcka vilken dålig beredskap vi har i det här landet vid katastrofer, menar debattskribenten.
Det är häpnadsväckande att upptäcka vilken dålig beredskap vi har i det här landet vid katastrofer, menar debattskribenten.Foto: Foto: Sécurité civile/TT

Kanske var det en skogsmaskin som utlöste det hela. Det får polis utreda. Men två saker är uppenbara.

Vi har i år haft de varmaste somrarna i genomsnitt i maj, juni, juli sedan mätningarna började. Med stor säkerhet beror detta på klimateffekten, det vill säga vad vi genom våra utsläpp orsakar.

Därför om vi inte får stopp på det här väntar oss till exempel ännu mer kraftiga åskväder med mängder av blixtar, översvämningar och torrperioder och därför också troligtvis mer skogsbränder. Även i Skåne.

Då är det häpnadsväckande att upptäcka vilken dålig beredskap vi har i det här landet mot till exempel sådana här nationella katastrofer.

Klimateffekten har vi ju ändå känt till i 20-30 år.

När Miljöpartiets språkrör Åsa Romsson häromdagen föreslog att en nationell förstärkt beredskap inrättas snarast möjligt för att klara av sådana här katastrofer hånades hon av ministrarna Reinfeldt, Lööf, Hatt och Erlandsson. Du som snart ska ta ställning i riksdagsvalet, vad tycker du?

Tor Gasslander
Carl-Henrik Henriz MP, Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.