Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är inte de tusentals kvinnorna som ljuger

Bara 333 av 8 820 anmälda våldtäkter ledde till fällande dom under 2020. Att de inte bedöms och döms som det brott det faktiskt är, är motsatsen till den rättstrygghet en individ ska ha rätt till i ett fritt samhälle.
Provtagningsblanketter på  en akutmottagning för våldtagna kvinnor.
Provtagningsblanketter på en akutmottagning för våldtagna kvinnor.
Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Resultatet av de övergrepp som uppmärksammades i Metoo-uppropet får inte bli att utsatta kvinnor döms för förtal och utpekade män får medieutrymme – oemotsagda. Centerkvinnorna kräver en rad åtgärder för att slå vakt om kvinnors rättstrygghet.

Till följd av ett antal fall där våldtäktsmisstänkta män, som senare har friats från misstankarna, fått stor medial uppmärksamhet är det ofrånkomligt att fundera över vad som har hänt i vårt samhälle efter metoo-vågen.

Faktum är att knappt en av fem anmälda våldtäkter leder till en fällande dom. Och det är inte tusentals kvinnor som ljuger – det är tusentals våldtäktsmän som går fria. Under 2020 ökade antalet våldtäktsdomar, men det är fortfarande bara 333 domar av 8 820 anmälda våldtäkter som leder till fällande dom.

Centerkvinnorna vill att personer som har utsatts för brott ska få sin sak rättvist prövad, men så fungerar det inte i våldtäktsfall. Visserligen leder 90 procent av alla våldtäktsanmälningar till en förundersökning, men den läggs oftast ner.

"Utpekad gärningsman förhörs i endast hälften av alla förundersökningar, vilket är högst anmärkningsvärt eftersom offret är åtminstone bekant med gärningsmannen i drygt 70 procent av fallen."

En studie från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, visar på allvarliga brister i polisutredningar med uteblivna åtgärder och utredningar som drar ut på tiden. Utpekad gärningsman förhörs i endast hälften av alla förundersökningar, vilket är högst anmärkningsvärt eftersom offret är åtminstone bekant med gärningsmannen i drygt 70 procent av fallen.

I domstolarna saknas kunskap om sexualbrott och offers trovärdighet bedöms efter falska förutfattade meningar, trots att forskning visar att våldtäktsoffer agerar väldigt olika. Att våldtäkter inte bedöms och döms som det brott det faktiskt är, är motsatsen till den rättstrygghet en individ ska ha rätt till i ett fritt samhälle.

Jag, Ingrid Johansson, Glimåkra, var med och startade en kvinnojour i Osby-Östra Göinge tillsammans med ett antal Centerkvinnor och utökades sedan med andra aktiva kvinnor.

Vi fick verkligen uppleva hur jobbigt många kvinnor hade det. De flesta var helt kontrollerade av mannen. Flera misshandlades och en blev dödad (Broby).

Vi gjorde allt vad vi kunde men kände oss ofta maktlösa. Hoten från männen gjorde kvinnorna rädda och otrygga.

I vår kommuner var det svårt att hålla sig gömd. Det var för nära. Efter tio år upphörde vi och en tid därefter kom Fridas Kvinnojour i Hässleholm igång igen efter att den varit nerlagd. Kvinnojourerna är så viktiga men de kan inte göra allt. Det krävs mer nu!

Centerkvinnorna kräver rejäla krafttag för att driva igenom ett paradigmskifte som på allvar slår vakt om kvinnans rätt till sin sexuella integritet, sin rätt att få sin sak prövad och sin rätt till frihet. Centerkvinnorna föreslår en rad åtgärder för att säkra utsatta kvinnors trygghet:

* Utbilda personer som hanterar sexualbrott. Höj kunskapsnivån hos polis, åklagare, nämndemän och domare.

Inför en obligatorisk utbildning om sexualbrott för de personer som arbetar med förundersökningar och rättsprocessen.

* Tillsätt särskilda utredningsgrupper i varje polisregion. Kunskapen om metoderna att arbeta med och att bemöta våldtäktsoffer måste förbättras inom polisen och anmälningarna måste prioriteras. Satsa på särskilda utredningsgrupper där brotten utreds grundligt.

* Förhör alla misstänkta gärningsmän. Vid samtliga fall då en utpekad gärningsman finns, ska den misstänkte gärningsmannen förhöras.

* Inrätta en sexualbrottsdomstol. Samla sakkunskap och resurser som finns på området i en fackdomstol, en sexualbrottsdomstol.

För att stärka kvinnors mänskliga rättigheter och kvinnors frihet måste rättsväsendet förändras – NU.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna

Ingrid Johansson, ordförande i Glimåkra-Broby Centerkvinnor Centerkvinnor

Läs mer