GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det är kolet och oljan som är problemet

Klimatet • Publicerad 3 oktober 2020
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kol kommer från en tid när koldioxidhalten i atmosfären låg mångfalt högre än nu
Kol kommer från en tid när koldioxidhalten i atmosfären låg mångfalt högre än nuFoto: Anders Andersson / TT

Lars Almström, ditt inlägg den 1 oktober, läst men inte förstått. Du gör nog en tankegroda. Uttaget ur skogen för att elda upp eller göra biobränsle av är inte problemet. Problemet är istället den kol och olja vi tar upp ur marken. Dom två är gammal solenergi som legat dold i miljontals år. Dom kommer från en tid när koldioxidhalten i atmosfären låg mångfalt högre än nu. Vi vill inte ha tillbaks den halten. All olja och kol som förbränns ökar halten av koldioxid atmosfären. Uttaget ur skogen är ”ny” solenergi vilken inte ökar på koldioxidhalten, under förutsättning att vi inte tar ut mer än vad som växer till. Om vi temporärt tar ut mer än vad skogen växer till så får vi förstås ett tillskott, men jag tror inte någon vill att vi hugger ner huvuddelen av den svenska skogen, utan vi kommer att balansera uttag mot tillväxt. Och i så fall är hela saken ett nollsummespel.

Tommy Jönsson

Åhus

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.