GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det får vara slut på att sprida rena lögner om mig

Jag har genom åren säkerligen sagt en del ogenomtänkta saker som man också kan ångra, men jag har aldrig sagt att ”samer och judar inte kan vara svenskar”, vilket Kristianstadsbladets recensent Henric Tiselius påstår. Det får vara nog nu!
Replik • Publicerad 26 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Björn Söder (SD), riksdagsledamot
Björn Söder (SD), riksdagsledamot
Foto: Sverigedemokraterna

Det får vara slut på att sprida rena lögner och påstå att jag sagt saker och ting som inte stämmer. I Kristianstadsbladet den 23 oktober hävdar Henric Tiselius i en bokrecension att jag påstått att "samer och judar inte kan vara svenskar".

Jag skulle vilja be Tiselius att visa när och var jag skulle ha sagt detta. För det stämmer inte. Jag har aldrig – och låt mig betona aldrig – påstått att ”samer och judar inte kan vara svenskar”. Låt mig få se detta citat, herr Tiselius!

Samer och judar är, tillsammans med tornedalingar, Sverigefinnar och romer, erkända nationella minoriter i Sverige. Gemensamt för dessa minoritetsgrupper är att de har befolkat Sverige under lång tid och att de utgör grupper med en uttalad samhörighet. De har även en egen religiös, språklig eller kulturell tillhörighet och en vilja att behålla sin identitet.

Jag, precis som SD, stödjer deras rättigheter till att behålla sina nationstillhörigheter och att de ska undantas från allmänna assimileringssträvanden. På individnivå, vilken nationstillhörighet enskilda individer ur dessa minoriteter identifierar sig med, är inget som politiker ska lägga sig i.

Vad gäller samer har jag personligen engagerat mig i initiativet Sápmi i folkhemmet som ser det som en nödvändighet att staten och Sápmi återgår till konsensus, att prata om möjligheter såväl som skyldigheter, att prata om framtiden, att återge kärnan av gemenskap med pragmatiskt förhållande mellan staten och urfolket samerna.

”Att då påstå saker som syftar till att upprätthålla ett narrativ om hur jag ser på andra människor är rent förtal.”

I mitt politiska arbete har jag också engagerat mig mycket för judarnas situation i Sverige och mot den ökande antisemitism som de utsätts för.

I Malmö tvingas judarna fly staden på grund av den många gånger, genom en oansvarig migrationspolitik, importerade antisemitismen. Jag är också den riksdagspolitiker som lagt flest förslag inom utrikespolitiken till stöd för Israel.

Att då påstå saker som syftar till att upprätthålla ett narrativ om hur jag ser på andra människor är rent förtal. Man försöker, genom det som Tiselius ägnar sig åt, framställa det som om jag på något sätt skulle se ned på dessa människor. ”Vi kan se att det är som om Söders anhang hämtar luft från mörka krafter redan från tiden före Gustav III”, skriver Tiselius. Men det får vara nog nu!

Jag har som politiker genom åren säkerligen sagt en del ogenomtänkta saker som man också kan ångra, men jag har aldrig sagt att ”samer och judar inte kan vara svenskar”. Det är upp till varje individ hur den vill identifiera sig.

Men i sammanhanget är det viktigt att också stå upp för dessa minoritetsnationers rätt att behålla sina nationer inom nationalstaten Sverige. Det var också syftet när riksdagen 1999 erkände dem som nationella minoriteter i Sverige.

Björn Söder (SD), riksdagsledamot

Henric Tiselius svarar direkt:

Vem vet, det är kanhända ett litet steg i rätt riktning att den ledande Sverigedemokraten Oscar Sjöstedt nyligen erkände att partiet har ”problematiska rötter” (Även om bundsförvanten Moderaterna numera verkar vilja säga tvärtom.)

Men det är sällan man blir ren om man inte på riktigt vill tvätta sin byk.

Gång på gång får ni svårt att minnas. Det är inte alltid man minns vad man säger eller gör, jag glömmer också ett och annat. Men det är märkligt att Oscar Sjöstedt inte verkar komma ihåg sina skinheadsdagar skrattandes åt judeskämt.

Nästan lika märkligt som att Jimmie Åkesson inte minns att det parti han gick in i var nynazistiskt. Än märkligare — för det var bara några år sedan— är att Björn Söder inte verkar minnas varför han som vice talman i riksdagen blev hårt ansatt av samtliga andra partier.

Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD).
Sverigedemokraternas ekonomisk politiska talesperson Oscar Sjöstedt (SD).
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det var för citatet i DN, i en intervju med Niklas Orrenius den 14 december 2014:

"Jag tror att de flesta med judiskt ursprung som blivit svenskar lämnar sin judiska identitet. Men gör de inte det behöver inte det vara ett problem. Man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet. De kan fortfarande vara svenska medborgare och leva i Sverige. Samer och judar har levt i Sverige under lång tid.”

USA-baserade människorättsorganisationen Simon Wiesenthal Center utser det till en av 2014 års värsta övertramp. Var citatet fel? Eller överilat? Varför skrev du i så fall också följande på Annie Lööfs twitter? Eller är det också en lögn?

”Annie Lööf förringar judars och samers ställning i Sverige när hon indirekt hävdar att de är svenskar. Dessa grupper har minoritetsställning för att de inte är svenskar. Skäms Annie Lööf för din rasistiska hållning”.

Att försöka slå tillbaka med samma mynt är ibland effektivt, men kosmetika brukar inte sitta kvar länge. Det är anmärkningsvärt att påstå att människor som är medborgare i Sverige inte är svenskar. Säga fel kan man göra, men det handlar ju för er, detta ”intresseparti för svenskar”, om att dela upp människor i nationaliteter, grundat på någon form av etnicitet, eller ”kulturbärare”. Precis som ni gjort sedan 1988.

Eftersom partiet också brukar ha åsikten att muslimer minsann är värst, så har ni uttalat stöd för Israel – precis som du påpekar att du har gjort genom dina utrikespolitiska förslag. Men till och med Israels ambassadör har uttryckligen sagt att de inte vill ha något med er att göra.

”Detta är en moralisk ståndpunkt som handlar om extremhögerpartier med rötterna i nazismen. Vi har inte, och har inte för avsikt att skaffa oss, någon kontakt med SD” menar Ziv Nevo Kulman, Israels Sverigeambassadör i DN senast i helgen.

”Det blir lite extra pikant att Björn Söder påstår att ovanstående citat är lögner samma dag som han själv blir polisanmäld för förtal.”

Kanske för att det alldeles nyligen stod så här i ditt partiprogram (samma sak står idag, lite mer utspätt). Essensen och agendan.

”Medlem av den svenska nationen kan man enligt vår uppfattning bli genom att antingen födas in i den eller genom att senare i livet aktivt välja att uppgå i den. Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet. Som assimilerad till den svenska nationen räknar vi den med icke-svensk bakgrund som talar flytande svenska, uppfattar sig själv som svensk, lever i enlighet med den svenska kulturen, ser den svenska historien som sin egen och känner större lojalitet med den svenska nationen än med någon annan nation.”

Fälld eller inte, det blir lite extra pikant att Björn Söder påstår att ovanstående citat är lögner samma dag som han själv blir polisanmäld för förtal — efter att på twitter ha publicerat en uppenbart lögnaktig bild av en antirasistisk journalist.

Henric Tiselius

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.