GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det finns faktiskt dumma frågor – och teorier

Det inte är bara ologiskt utan i värsta fall rent ut sagt farligt att låta alla sidor komma till tals i varje situation. Vissa frågor, påståenden eller teorier är nämligen objektivt sett bottenlöst korkade.
Desinformation • Publicerad 23 oktober 2021 • Uppdaterad 23 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ända sedan den 16:e augusti 1977 då Elvis tog sitt sista andetag har det funnits en uppsjö av teorier om att han skulle ha fejkat sin egen död.
Ända sedan den 16:e augusti 1977 då Elvis tog sitt sista andetag har det funnits en uppsjö av teorier om att han skulle ha fejkat sin egen död.
Foto: Brandon Dill

”Felet med världen är att de okunniga är så säkra och att de kunniga är så fulla av tvivel”. Få saker har bekräftat den brittiske filosofen Bertrand Russells ord som vår tids största ödesfrågor – klimatet och pandemier.

Jag är i princip för jämställdhet på alla områden utom ett – att alla idéer oavsett innehåll, bakgrund eller resultat är lika mycket värda och förtjänar samma uppmärksamhet. Självutnämnda experter, haverister och foliehattar förvärrar ett redan svårt läge för egen vinning på det allmännas bekostnad. De kräver samma uppmärksamhet som verkligt sakkunniga och menar att de är kapabla att avgöra riktighet, orsaker och konsekvenser. Få saker är mer felaktiga och leder ofta till elände, i värsta fall även död och förödelse.

”Jorden är rund, vi har varit på månen och Elvis är död. Klimatförändringarna är vårt fel och vacciner mot covid och andra sjukdomar fungerar.”

Utbildning, erfarenhet och vetande saknar betydelse då amatörens ”argument” väger lika tungt som specialistens fackkunskap. En sådan ansats lockar eftersom den kringgår hinder som formell utbildning, relevant erfarenhet och seriös vetenskap för att bedöma samband, källor eller konsekvenser. Detta kunskapsförakt har spridits med vindens hastighet främst i sociala medier där både mikrofon och publik finns för den som skriker tillräckligt högt, ofta och ilsket. Fakta och logik får stå tillbaka för en fyndig formulering eller ett hätskt personangrepp.

Göran Montan, politiker, före detta riksdagsledamot för Moderaterna
Göran Montan, politiker, före detta riksdagsledamot för Moderaterna
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Ett sådant idiotikramande är egentligen rätt märkligt; för om ens hjärta krånglar, vem nöjer sig då med en killgissande kuf vars medicinska insikt baseras på Google? Om man tvistar med Skatteverket, vem välkomnar då en stofil som anser sig veta mer än en auktoriserad revisor? Och om flygbolaget misstänker motorproblem, ringer de då efter en glad gamäng som kanske har mekat i barndomen?

Dessutom, att vara de facto-expert inom ett ämne gör en inte automatiskt till auktoritet inom ett annat – lika lite som mästerkocken vet hur man odlar, fotbollsspelaren är en fantastisk tränare, eller att läkaren är en bra människokännare. Därför måste man vara noggrann med att säkerställa att den påstådda expertisen verkligen gäller för det aktuella ämnesområdet. En OS-medaljör i slalom behöver nödvändigtvis inte vara fena på husbyggen – eller vice versa.

Således är det inte bara ologiskt utan i värsta fall rent ut sagt farligt att låta alla sidor komma till tals i varje situation. Bara för att någon säger sig veta, vilja ifrågasätta eller våga angripa med aldrig så många aggressiva ord innebär det inte att de måste ges uppmärksamhet, debattid eller mediautrymme.

Vissa frågor, påståenden eller teorier är nämligen objektivt sett bottenlöst korkade. De måste snabbt och osentimentalt förpassas tillbaka till den unkna avskrädeshög av fåntratteri från vilka de uppstod istället för att uppta dyrbar tid och blockera lösningar från verkliga experter. Jorden är rund, vi har varit på månen och Elvis är död. Klimatförändringarna är vårt fel och vacciner mot covid och andra sjukdomar fungerar.

Motsatsen är bara löjeväckande trams.

Göran Montan (M), före detta riksdagsledamot, Everöd

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.