Annons

Det finns ljus i mörkret under coronapandemin

Pandemin har slagit hårt mot utsatta grupper. Glädjande är att alltfler samtidigt får upp ögonen för att en samverkan är avgörande för att vända den negativa trenden.
Samverkan • Publicerad 23 april 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Barnrättsorganisationer som Bris och Maskrosbarn har bemannat upp för att öka stödverksamheten till utsatta barn.
Barnrättsorganisationer som Bris och Maskrosbarn har bemannat upp för att öka stödverksamheten till utsatta barn.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Tidigt förra våren stod det klart att covid-19-pandemin skulle få allvarliga konsekvenser på folkhälsan. En undersökning bland idéburna aktörer i Skåne, genomförd i samverkan mellan Region Skåne och Nätverket idéburen sektor i mars 2020, visade en oro för att fler barn, ungdomar och kvinnor skulle utsättas för våld när de isoleras i sina hem. Unga med psykiska och sociala problem befarades få det svårare att klara av distansstudier.

Organisationer som erbjuder stöd åt barn och unga samt utsatta kvinnor såg framför sig en ökad efterfrågan samtidigt som kontakten med de grupper de arbetar med nu främst skulle få ske digitalt.

Annons

Dessa, och fler, farhågor besannades ganska omgående. Det stod tidigt klart att det skånska civilsamhället behövde ökat stöd för att hantera den nya verkligheten och kunna fortsätta sitt viktiga hälsofrämjande arbete.

Regionala utvecklingsnämnden fattade därför beslut om att skjuta till extra medel till civilsamhället så att de idéburna aktörerna skulle kunna möta de nya behov som uppstått i samband med covid-19-krisen.

En mängd insatser av många olika aktörer har gjorts med hjälp av detta stöd. Låt mig nämna några exempel.

Kvinnojouren Öresund och Ungdomsjouren Öresund har gett unga och våldsutsatta kvinnor i social isolering en ökad tillgång till en anonym chatt och kuratorstjänst.

Barnrättsorganisationer som Bris och Maskrosbarn har bemannat upp för att öka stödverksamheten till utsatta barn. Det har bland annat handlat om skolovsaktiviteter för barn med föräldrar i missbruk och psykisk ohälsa.

Genom Furuboda folkhögskola har sociala nätverksgrupper för personer med funktionsnedsättning anordnats för att förhindra isolering och motverka ångest, oro och stress.

Unga lokala föreningsledare har, via den plattform som Skolidrottsförbundet Skåne byggt upp, fått ökat stöd med rekrytering och planering av utbildningar och skolidrottsaktiviteter.

Vidare har Skåne stadsmission kunnat anställa fler volontärer för att ge olika former av stöd till ekonomiskt utsatta familjer.

Vi ser också hur pandemin har slagit extra hårt mot vissa grupper av nyanlända. Genom stödet från regionen har Somalilands förening kunnat ge föreläsningar och information om covid-19 för att stärka och främja psykisk hälsa hos nyanlända somaliska familjer som drabbats av pandemin samt förhindra smittspridning och skydda äldre.

”Alltfler får upp ögonen för att en samverkan kring det förebyggande och främjande arbetet är avgörande för att lyckas vända den negativa trenden med ökad psykisk ohälsa.”

Alla dessa insatser har gjort stor skillnad i människors vardag och minskat det lidande som många upplevt det senaste året.

Annons

Men mer behöver göras.

Region Skånes Folkhälsoberedning, som bereder ärenden för beslut till Regionala utvecklingsnämnden, driver därför arbetet med att skapa ett gemensamt forum för aktörer i Skåne som på olika sätt arbetar med psykisk hälsa.

Runt om i Skåne sker det varje dag ett viktigt arbete för att främja det psykiska välbefinnandet, men det finns ett behov av ökad samverkan för att förstärka, utveckla och sprida detta arbete. Här skapar vi därför en regional samordning och möjlighet att tillsammans utveckla nya idéer och metoder.

Det är glädjande att intresset för detta är stort. Alltfler får upp ögonen för att en samverkan kring det förebyggande och främjande arbetet är avgörande för att lyckas vända den negativa trenden med ökad psykisk ohälsa.

Det finns alltså all anledning, trots de just nu dystra siffrorna och frustrationen över covid-19-pandemin, att se ljust på framtiden.

Fredrik Sjögren, ordförande Region Skånes Folkhälsoberedning, ledamot Regionala utvecklingsnämnden

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons