Annons

Det föds för få barn i Sibbhult – enkel men bister sanning

Nathalie Roos, jag förstår din frustration, sorg men framförallt din ilska mot att vi tagit detta beslut. Jag håller helt med dig om att det egentligen inte handlar om pengar.
Mölleskolan i Sibbhult • Publicerad 2 juli 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Industrinedläggningar, flyktingkris och nu befolkningsminskning. Byarna i Östra Göinge har haft det tufft de senaste 20 åren, konstaterar Patric Åberg (M).
Industrinedläggningar, flyktingkris och nu befolkningsminskning. Byarna i Östra Göinge har haft det tufft de senaste 20 åren, konstaterar Patric Åberg (M).Foto: Christine Olsson/TT

Det handlar om att det föds för få barn och att barnantalet minskat i kommunen. Så också i Sibbhult. 2022 föddes det 8 barn i Sibbhult, 2023 7 barn och fram till den 15 maj 2024 endast 2 barn. Detta är verkligen att vara transparent och ärlig. Jag förstår att många blundar för detta men det är detta vi har att ta hänsyn till.

I den utredning som ligger till grund för beslut framgår både investeringar och driftskostnader för att den ekonomiska konsekvensen på helheten ska bli tydlig. I vårt beslut så är det våra årliga kostnader av dessa investeringar och driftskostnader vi tagit hänsyn till. Det kunde såklart ha tydliggjorts ännu bättre i sammanfattningen av ärendet men det hade inte förändrat utgången.

Annons

Vad är ditt alternativ till att vi ska kunna erbjuda en kvalitativ och likvärdig skolan när siffrorna talar sitt tydliga språk? Jag är lika sorgsen som du att vi tvingats ta detta beslut och fortsätter utvecklingen kommer vi att behöva fatta fler tuffa beslut. Våra byar utsätts nu återigen för stora påfrestningar. För 20 år sedan var det industrinedläggningar, för snart 10 en flyktingkris och nu en kraftig befolkningsminskning. Vi måste förhålla oss till detta och vi måste agera.

I våra byar finns många goda krafter, i Sibbhult föreningen Aktiva Sibbhult. Dessa lokala initiativ är viktiga och vi behöver kroka arm för att fortsatt ha livskraftiga byar. Ingen av oss vet nu hur Östra Göinges byar kommer se ut i framtiden, det vi med säkerhet kan säga att det kommer vara annorlunda än nu. Det är en utveckling vi ser i hela landet.

Slutligen Nathalie, nej du är inte kommunstyrelsens ordförande utan det ansvaret vilar på mina axlar. Jag kommer fortsätta ta det ansvar som krävs oavsett vilka utmaningar vi ställs inför. Det är min förväntan på mig själv

Patric Åberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge kommun

”Jag är lika sorgsen som du att vi tvingats ta detta beslut och fortsätter utvecklingen kommer vi att behöva fatta fler tuffa beslut. Våra byar utsätts nu återigen för stora påfrestningar.”
Annons
Annons
Annons
Annons