Annons

Det går inte att påstå att evolutionen är bevisad

Replik till Ulf Löfgren (28/2) på min insändare ”Evolution är inte vetenskap” (17/2).
Skapelse • Publicerad 3 mars 2023
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hoppa över gamle Richard Dawkins (bilden) och läs Stephen Meyers ”Signaturen i Cellen” istället.
Hoppa över gamle Richard Dawkins (bilden) och läs Stephen Meyers ”Signaturen i Cellen” istället.Foto: Adam Ihse/TT

Ulf Löfgrens replik på min insändare utgör ett eko av idéer med passerat bäst före-datum.

Det är lika lätt att som Löfgren hävda att ”evolutionen är bevisad” som att säga ”tulipanaros”. Verkligheten är en annan.

Annons

Evolutionsteorins mekanismer är idag ifrågasatta inte bara av kreationister utan även av en betydande andel av evolutionsbiologerna själva (se till exempel thethirdwayofevolution.com). Teorin förmår inte förklarar centrala företeelser som uppkomsten av livet självt, av nya biologiska strukturer, av ny genetisk information, av biologiska system, av nya byggnadsplaner hos levande organismer, av könlig fortplantning eller av fenomenet självmedvetande. Och listan kunde göras mycket längre än så.

”Dessvärre förefaller Löfgren varken insatt i modern evolutionsteori eller i hur kreationister argumenterar.”

Däremot kan teorin förklara varför baciller blir antibiotikaresistenta, varför grottfiskar blir blinda, skalbaggar förlorar sina flygvingar och hur det kan bildas underarter inom olika djur- och växtgrupper. Men det där är helt i linje med vad även kreationister anser.

Så dessvärre förefaller Löfgren varken insatt i modern evolutionsteori eller i hur kreationister argumenterar. Möjligen i hur den ideologiskt motiverade Richard Dawkins brukade resonera innan den vetenskapliga verkligheten hann ikapp honom.

Det finns en anledning till att evolutionskritiken vinner terräng i molekylärbiologins tidevarv. Hoppa över den gamle Dawkins och läs i stället ”Signaturen i Cellen” av Stephen Meyer.

Se även mitt svar till Crister Albinsson (den 1 mars).

Skapelsetroende på goda grunder

Annons
Annons
Annons
Annons