GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det grova våldet måste mötas med full styrka

Vi får aldrig tillåta att våldet och rädslan normaliseras. Den eskalerande grova gängrelaterade brottsligheten måste mötas med full styrka. Sverige har stora problem just nu, men vi kan ta oss samman och sätta landet på ny kurs igen.
Moderaterna • Publicerad 27 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Rapparen Einar (Nils Grönberg) är en av dem som mist sitt liv i den eskalerande grova gängrelaterade brottsligheten.
Rapparen Einar (Nils Grönberg) är en av dem som mist sitt liv i den eskalerande grova gängrelaterade brottsligheten.
Foto: Jessica Gow

Den växande otryggheten i samhället är något som allt oftare diskuteras i nyheterna, under kafferasterna, när man träffar vänner eller läser om på ledarsidorna. Att inte alla människor kan känna sig trygga i Sverige är ett gigantiskt misslyckande. Att människor i sin vardag begränsas av rädsla för att utsättas för brott hotar friheten. Friheten att leva sitt liv precis på det sätt man själv önskar utan oro eller rädsla, är en förutsättning för ett fritt samhälle. Den som inte vågar gå ut efter mörkrets inbrott på grund av att staten inte upprätthåller sin del av samhällskontraktet är inte fri. Därför är tryggheten vår tids stora frihetsfråga!

Vi får aldrig tillåta att våldet och rädslan normaliseras. Den eskalerande grova gängrelaterade brottsligheten måste mötas med full styrka och med mönsterbrytande åtgärder. Straffen, särskilt för gängkriminella och återfallsförbrytare måste skärpas. När gängen rekryterar allt yngre personer för allt grövre brott så kan vi inte ha en ungdomsrabatt som leder till halverad strafftid för den 20-åring som misshandlar vittnen, hotar poliser eller begår andra grova våldsbrott. När gängen rekryterar 16-åringar för grov brottslighet kan vi inte lämna ansvaret till socialtjänsten, 16-åringar som begår grova brott ska sitta på anstalt. Därför behöver Kriminalvården ges i uppdrag att, på särskilda ungdomsfängelser, hantera även de under 18 år som begår grova brott.

”Vi måste börja punktmarkera de gängkriminella, polisen behöver ges möjlighet att beslagta vinsterna, såsom pengar, klockor, märkeskläder, bilar, med mera.”

Vidare måste vi göra det jobbigare att vara kriminell. Att leva i kriminella miljöer och leva ett liv som kriminell ska vara jobbigt. Vi måste börja punktmarkera de gängkriminella, polisen behöver ges möjlighet att beslagta vinsterna, såsom pengar, klockor, märkeskläder, bilar, med mera, från brottslig verksamhet. På så sätt kan vi minska drivkrafterna för kriminalitet.

Moderaterna har drivit på för införande av dubbla straff för gängkriminella, utvisning av utländska gängmedlemmar, proaktiv dataavläsning/avlyssning av gängkriminella, visitationszoner, vistelseförbud, anonyma vittnen, kronvittnen. Detta är exempel på konkreta åtgärder som kan genomföras med kort startsträcka och åtgärder som har visat sig fungera i exempelvis Danmark.

Sverige har stora problem, men Sverige har haft stora problem förut och vi kan ta oss samman och sätta Sverige på ny kurs igen.

Sverige är ett fantastiskt land, där frihet och ansvar ska råda. Där alla människor ska kunna bygga sin framtid och uppfylla sina drömmar och leva i trygghet.

Ludvig Ceimertz (M)

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.