”Det kan bli så att båda föreningarna på sikt inte får några bidrag”

Debatt Artikeln publicerades
Folkets hus Bromölla
Foto: Bosse Nilsson
Folkets hus Bromölla

Tvisten om driftsbidrag till Bromölla Folkets Husförening har trappats upp. Majoriteten i kommunstyrelsen har ansett att de inte var berättigade till driftsbidrag.

Då man tidigare alltid fått bidrag i storleksordningen 300 000 kronor var besvikelsen stor och man överklagade. Skälet var att Gualövs folkets Husförening fick bidrag. Man hävdade att ”likställighetprincipen” skulle gälla. De fick rätt av förvaltningsrätten. Som sade att ”likställighetprincipen” skulle gälla. De sade dock inte något om några summor, bara att de skulle ha bidrag.

När KS hade ärendet på bordet framfördes ett förslag om att jämföra Bromölla Folkets Husförening med BRIS (Barnens Rätt I Samhället). BRIS hade ansökt om bidrag på 27 760 kronor och beviljades ett bidrag på 1 500 kronor. Majoriteten av Kommunstyrelsen ansåg att detta var en relevant jämförelse och beslutade att Bromölla Folkets Husförening skulle få samma belopp.

Här kunde allt vara avklarat, men nej. Som en tjurig barnunge som inte får sin vilja igenom, har man överklagat igen. Detta innebär ytterligare rättegångskostnader. För att svaret från KS till förvaltningsrätten skall vara inne i tid måste det till ett extra KS. 15 ordinarie och 15 ersättare plus flera tjänstemän skall närvara på detta. Det skall betalas ut arvode och i flera fall förlorad arbetsinkomst för att genomföra detta. Det får Bromöllas skattebetalare stå för.

Varför vill vi ge bidrag till Gualövs FH och inte Bromöllas FH? Jo i Gualöv driver man det som en förening. Medlemmarna hjälps åt att hålla verksamheten igång. Då är de också berättigade till kommunalt driftsbidrag.

I Bromölla drivs verksamheten som ett företag. Man driver uthyrningsverksamhet till flera organisationer och det finns även de som bor permanent i byggnaden. Det finns också de som köpt andelar i verksamheten. Enligt uppgift äger IF Metall andelar för cirka 200 000 kronor. Skall skattemedel gå till att finansiera verksamhet där IF Metall har ekonomiska intresse?

FH i Bromölla har som mest fått 360 000 kronor vissa år. Från 2007 till 2016 har det pumpats in 2 miljoner 970 tusen skattekronor i föreningen.

Nu är det nya tider. De partier som anser att FH i Bromölla inte är berättigade till bidrag hade vid förra valet 46,2 procent. Vid årets val var siffran 53,1 procent. Det innebär att väljarna i Bromölla anser att vi är på rätt väg när det gäller driftsbidrag.

Vad händer om förvaltningsrätten och eventuellt också kammarrätten ger FH rätt? Det kan innebära att KS drar in bidraget till Gualövs Folkets Hus. Säger rättsinstanserna att likställighetsprincipen skall gälla, så är KS tvingade att följa detta.

Därför uppmanar vi styrelsen för Gualövs Folkets Husförening att vädja till Bromöllas Folkets Husförening att dra tillbaka sitt överklagande. Det kan bli så att båda föreningarna på sikt inte får några bidrag.

Rolf Mårtensson (M) Ordinarie ledamot i KS i Bromölla

Stefan Sturesson (M) Ersättare i KS i Bromölla

Glenn Nilsson (M) Ersättare i KS i Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.