Annons

Det känns otryggt att bankens automater tas bort

Det kontantlösa samhället brer allt mer ut sig. Och att Sparbanken i stan inte längre ska ha Bankomater blev droppen för en dam i dagens spalt.
Jourhavande • Publicerad 20 oktober 2021 • Uppdaterad 25 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
In- och uttagsautomaterna ska nu flyttas till gallerian.
In- och uttagsautomaterna ska nu flyttas till gallerian.Foto: Martina Holmberg / TT

– Jag blir så arg och besviken, börjar damen sitt samtal.

– När jag var på Sparbanken inne i centrala Kristianstad nyligen och skulle sätta in pengar i automaten där fick jag veta att den skulle stängas och att alla automaterna ska flyttas till gallerian. Det är för dåligt, säger hon och fortsätter:

Annons

– Jag och många med mig känner sig inte trygga att ta ut pengar därinne där man inte vet vem som står och tittar. Och tänk om man behöver hjälp? Vem kan man lita på där? Vi gamla är inte så bra på maskiner alltid och många har inte internet och fina telefoner, utan känner oss helt överkörda och maktlösa. Det är inte konstigt att stan dör när ingen längre tar emot pengar och man inte vågar ta ut dem på ett tryggt sätt.

Gunilla Bengtsson, bankchef på på Sparbanken Skåne, beklagar damens oro, men berättar att det inte är upp till dem att bestämma var automaterna ska stå.

– De har stått hos oss eftersom Bankomat AB, som äger och driver dem, valde oss. Men själva automaterna är inte våra, utan servar alla bankers kunder. Och nu har Bankomat AB beslutat att ha dem i gallerian istället, vilket vi inte kan påverka. Det har bland annat med tillgänglighet och öppettider att göra. Men under en övergångsperiod ska även vi ha kvar våra, säger hon.

”Inne i gallerian vet man inte vem som står och tittar. Och tänk om man behöver hjälp? Vem kan man lita på där?”

– Men det säkraste är ändå, oavsett var automaten står, att minimera hur mycket kontanter man har med sig eller tar ut på stan, rent generellt. Att man ser över sitt sätt att hantera pengar i vardagen.

Varför är det så svårt att tipsa polisen lokalt direkt via telefon? Det undrar en man som ringer och som häromdagen provade att komma fram på 114 14 när några ungdomar uppträdde störande utanför hans bostad.

– Jag hamnade i tre olika telefonköer och till slut gav jag upp. Då hade jag väntat i över 20 minuter. På detta viset missar ju polisen oss i allmänheten, som kunde vara deras ögon och öron ute i samhället. Om man snabbt kunde nå en polis där man bor så skulle fler brott kunna lösas, tycker man. Kristianstadspolisen borde införa en sådan tjänst på polishuset.

En man i Broby är en av dem som drabbats av ett brott som tyvärr blivit vanligare och vanligare. Nu vill han varna andra.

– Någon eller några försökte under natten till tisdagen stjäla ett personbilssläp på en tomt på Skolgatan, berättar han.

– Trots att det var fastkedjat med en kätting så hjälpte inte det. Tjuvarna sågade av den. Men som tur var var släpet även försett med blocklås, och det gick de bet på. De försökte även bryta sig in i ett garage, men utan framgång.

Mannen tycker att det är för jäkligt med alla saker som händer i trakten ständigt, även om det ofta inte är några större grejor.

Annons

– Man hoppas ju att de där stöldligorna inte är nu tillbaka dessutom.

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons