unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Det osynliga avfallet måste bli synligt

Vi svenskar genererar 17 ton avfall per person – varje år. Men det mesta av detta avfall ser vi aldrig. Det uppstår nämligen i produktionen av alla varor som vi konsumerar.
Avfallsmängderna i Sverige ökar.
Avfallsmängderna i Sverige ökar.
Foto: Alexander Jensen
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Hur många av oss vet till exempel att en enda mobiltelefon genererar 86 kilo avfall under tillverkningen? Eller att ett par bomullsbyxor genererar 24 kilo avfall? Det är dags att sätta fokus på det avfall som ingen pratar om – det osynliga avfallet. Och det är dags för tydliga styrmedel även lokalt, som gynnar en mer cirkulär produktion och konsumtion.

Av de 17 ton avfall som vi genererar per person och år är det bara knappt ett halvt ton (i snitt 473 kilo) per person som är hushållsavfall, resten är alltså avfall som uppstår i produktionen till följd av vår konsumtion. För att förtydliga: Det vi köper och konsumerar genererar 35 gånger mer avfall än vad vi ser med blotta ögat hemma i papperskorgar och återvinningskärl. I Kristianstads kommun är mängden avfall per invånare lite större än snittet, 486 kilo hushållsavfall per invånare. Att avfallet från tillverkningen inte syns gör det svårt för oss konsumenter att förstå vilken miljöpåverkan vår konsumtion faktiskt har.

Avfallsmängderna i Sverige ökar. Det visar Avfall Sveriges senaste statistik för år 2017. Vår kommun skiljer sig dock positivt från mängden genom att hushållsavfallet inte ökat under 2017. En förklaring till den generella ökningen kan vara att vi i högkonjunkturer konsumerar mera.

Men att avfallsmängderna ökar är inte hållbart - konsumtionens påverkan på miljön blir allt tydligare. Även om vi i Sverige är bra på att återvinna avfallet är detta inte vägen mot en framtida cirkulär ekonomi. Det avgörande steget är att minska avfallsmängderna och återanvända mer.

Det är lätt att avkräva lösningar på avfallsproblemen från de som hanterar samhällets avfall – kommunen. Förvisso förbättras avfallshanteringen ständigt, men avfall uppstår inte på grund av avfallshanteringen. Det största ansvaret för att minska avfallet ligger på de som tillverkar och designar produkter och förpackningar. I avfallsledet – när produkter redan har blivit avfall – är det för sent. Ändå saknas tydliga krav på tillverkarna att åtgärda detta resursslöseri.

Och visst har vi alla ett individuellt ansvar för vår konsumtion. Men att avfallet från tillverkningen inte syns gör det svårt för konsumenten att förstå vilken miljöpåverkan produkten faktiskt har. Därför måste det osynliga avfallet göras synligt och kunskapen om det måste öka. Då blir det bli lättare för oss att ta ansvar för våra inköp.

Vi i Kristianstads kommun och Avfall Sverige har ansvar för att sköta avfallshanteringen på ett långsiktigt hållbart sätt och att utveckla lösningar för detta i samarbete med andra aktörer. Sedan några år tillbaka pågår flera initiativ inom kommunen för att minska avfallet som uppstår exempelvis genom att erbjuda kommuninvånarna möjlighet till återbruk. Kommunerna kan också påverka genom sina upphandlingar och kräva produkter som är hållbara ur flera perspektiv.

Men det räcker inte, mer kraft måste läggas på att förebygga avfall. Och det görs först och främst genom hållbarare produktion och konsumtion. Producenterna måste se till att produkter utformas så att de får en längre livslängd, blir enklare att reparera, lättare att återvinna och att de är giftfria den dag de ska återvinnas. Då minskar behovet av nyproduktion och därmed mängden avfall som uppstår vid tillverkning.

Alla vi som producerar, reglerar eller arbetar med avfall har ett tungt ansvar. Vi måste samarbeta för att göra det osynliga synligt och få fler att förstå hur viktigt det är att skynda på arbetet med att minska mängden avfall.

Det är inte alltid det som syns som väger mest. Det är dags för fler att göra mer mot osynligt avfall. För det är där miljöinsatsen väger tyngst.

Lars Petersson (C)

ordförande, Kristianstads Renhållnings AB

Bengt Mohlin (M)

vice ordförande, Kristianstads Renhållnings AB

Johan Karlsvärd

VD, Kristianstads Renhållnings AB

Weine Wiqvist

VD, Avfall Sverige

Läs mer

Postum Golden Globe till Chadwick Boseman

Nöje. Boseman tilldelades Golden Globe för bästa manliga huvudroll i ett drama.
Postum Golden Globe till Chadwick Boseman

Malmö: Explosion vid butiksentré

Nyheter. En dörr till en butik i Hyllie har fått stora skador.
Arkivbild.

Everöd: Berth Idoffs-trummis vann miljonen på Bingolotto

Kristianstad. ”Jag har en bil som går som en klocka, så varför skulle jag gå och köpa såna där grejer?”.
Everöd: Berth Idoffs-trummis vann miljonen på Bingolotto

Jovana Bogojevic på läktaren: ”Vi tar inga risker”

Handboll. KHK-stjärnan lider av hjärnskakning.
Jovana Bogojevic på läktaren: ”Vi tar inga risker”

Patric Nilsson: ”En olycka kommer sällan ensam”

Krönika. KHK kastade bort femteplatsen.
Patric Nilsson: ”En olycka kommer sällan ensam”

Kenneth efter skrällen i gamla hemmaarenan: ”Det ska inte funka”

Handboll. Frustrationen byttes mot glädje.
Kenneth efter skrällen i gamla hemmaarenan: ”Det ska inte funka”

Vill du vara med i säsong 2 av ”Tunna blå linjen”? - så gör du!

Kultur. ”Fyra av sex talar skånska”.
Vill du vara med i säsong 2 av ”Tunna blå linjen”? - så gör du!

KHK-målvakten krockade med stolpen – säsongen kan vara över

Handboll. Dubbel olycka för KHK i nyckelmatchen.
KHK-målvakten krockade med stolpen – säsongen kan vara över

Bilbrand i byn – började brinna under huven

Kristianstad. "Det var ganska odramatiskt”.
Bilbrand i byn – började brinna under huven

Stadskärnor går ihop – kräver att stöd betalas ut omedelbart

Kristianstad. Frågor har skickats till Stefan Löfven.
Stadskärnor går ihop – kräver att stöd betalas ut omedelbart

Dubbla smällar för KHK: Förlust och målvakten ut på bår

Handboll. Slutspelsplatsen är plötsligt i fara.
Dubbla smällar för KHK: Förlust och målvakten ut på bår

Åsikt: Stödet till politiker gör mig illamående

Pandemin. Folkvalda inte ska ha möjlighet att bestämma över sina privilegier.
Åsikt: Stödet till politiker gör mig illamående