Det råder överpriser på el

Debatt • Publicerad 14 januari 2012

Uppskörtad? Svensson har du tänkt på vilket överpris du betalar för el? Många är inblandade i leveransen av elen. En del tar en mindre del av priset, andra oskäligt mycket. Ditt elpris kan börja vid elspotmarknaden där priset sätts under konkurrens.

Nedan redovisas ett exempel, fasta priser har omvandlats till öre/kWh. Avgifter till Svenska Kraft för transport av elen i stamnätet fram till nätägaren är inbakat i leverantörspriset.

En leverantör ger dig ett kontrakt, fast pris sex månader (15 000 kWh) till ett pris 55.5 öre/kWh.

Tillkommer:

Fast årsavgift 360 kronor, 2,4 öre/kWh.

Skatt 29,0 öre/kWh.

Elcertifikat 3,22 öre/kWh.

Fast nätavgift 16A säkring 2 648 kronor, 17,65 öre/kWh.

Rörlig del 4,3 öre/kWh.

Årlig statlig avgift 54 kronor, 0,36 öre/kWh.

Summa 112,43 öre/kWh.

På beloppet tillkommer moms. Som även läggs på elskatten, skatt på skatt, vettigt? Ditt totala pris blir alltså 140,53=2,5 gånger ingångspriset 55,5 öre/kWh. Har du en förbrukning på 15 000 kWh betalar du 8 930 kronor i skatt.

Kommuner, landsting och regioner förbrukar mycket el och betalar skatt. Som du betalar via skattsedeln. Att beskatta elen är inflationsdrivande och betalas i slutänden av hushållen. Trots häftiga protester och krav från föreningar och enskilda höjer regeringen elskatten med 0,9 öre/kWh och tar hem ytterligare 336 miljoner kronor från hushållen.

Är elprisen från de olika leverantörerna skäliga? Vattenfall, Eon och Fortum med ett lågt produktionspris på cirka 18 öre/kWh tar ut ett pris som ger orimligt höga vinster. En rimlig åtgärd är att sänka priset.

Förbättringen av näten måste fortsätta så alla kunder får sin lagliga rätt till säker el. Vi kommer sannolikt även i framtiden att få svåra oväder, kanske än värre.

Nätägare som är ett kommunalt bolag tar ibland ut priser som kan misstänkas vara ett välkommet tillskott till de djupa hålen i kommunekonomin. Man undviker att ta till en impopulär höjning av kommunalskatten. Vidare driver en del av dem olika projekt, till exempel att bygga stadsnät för data-, tv- och telefonkommunikation. En tvivelaktig verksamhet som sköts bättre av branschföretag.

Känner du dig lurad? Klaga! Kräv av dina politiker på alla nivåer att agera för ett lägre pris på el och ställa krav på nätägare att investera i sina nät för en säker el. Är det fortfarande omöjligt att få en vettig energipolitik i landet?

Eller för att citera ur en känd företagsledares självbiografi ”Svensk energipolitik – en ond dröm”. Det är vår plikt som medborgare att ändra detta och i val välja partier som är regeringsdugliga och kan ge oss en vettig energipolitik.

Lägg inte din röst på småpartier som hittills drivit en energipolitik som sägs vara miljövänlig, men som är tomt prat om sol-vind-vatten och intetsägande. Inget som ersätter befintlig energiproduktion, men som medför användning av fossilt bränsle för att producera el.

INTERNAL INTERNAL
Gunnar Vide, Nätverk Vä, Skåne NO, Kristianstad Källor, SCB tillförsel, och användning, av el, Percy Barnevik, Jag vill, förändra världen sid
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.