GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det självklart för oss att pensionerna ska höjas

Svar på Sverigedemokraternas debattartikel den 5 oktober med rubriken ”Sveriges pensionärer förtjänar bättre än nuvarande system.
Socialdemokraterna • Publicerad 14 oktober 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Trygga pensioner är en fråga om jämlikhet, rättvisa och frihet. Därför är det självklart för oss socialdemokrater att de ska höjas.”
”Trygga pensioner är en fråga om jämlikhet, rättvisa och frihet. Därför är det självklart för oss socialdemokrater att de ska höjas.”
Foto: Hasse Holmberg

Det råder ingen tvekan om att vi måste fortsätta arbetet med att höja pensionerna. Den som arbetar och sliter ett helt yrkesliv ska ha en bra pension, punkt.

Det handlar inte minst om yrkesgrupper som varje dag ser till att vårt samhälle går runt. Kvinnor som bär upp välfärden varje dag – undersköterskor, vårdbiträden och förskolepersonal. Butiksanställda som ser till att hyllorna på den lokala butiken är välfyllda, lastbilsförare som transporterar mat, varor och livsnödvändigt vaccin.

Därför har vi socialdemokrater under de senaste åren tagit flera steg för höjda pensioner. Vi har i flera omgångar höjt bostadstillägget, ett viktigt tillskott för de med allra lägst pension. I september började också pensionstillägget att betalas ut, vilket gav som mest 600 kronor i månaden till de som jobbat ett helt yrkesliv i några av våra vanligaste yrken.

Vi har sänkt skatten för Sveriges pensionärer och tagit bort Moderaternas orättvisa pensionärs­skatt. Den som jobbat och slitit ut sin kropp ska inte behöva ta ut sin pension i förtid. Därför vill vi också införa en så kallad trygghetspension som kan tas ut från 60 års ålder.

Är det här tillräckligt? Nej, vi vill göra mer. Mer pengar behöver komma in i pensionssystemet för att ytterligare höja pensionerna. Därför måste pensionsavgiften höjas.

”Det är inte trovärdigt att höja rösten för pensionärernas ekonomi och samtidigt stötta en moderat statsminister.”

Det är positivt att Sverigedemokraterna också ser det underfinansierade pensionssystemet. Men det är inte trovärdigt att höja rösten för pensionärernas ekonomi och samtidigt stötta en moderat statsminister. Moderaterna skapade pensionärsskatten och har konsekvent avfärdat behovet av att långsiktigt och permanent höja pensionerna genom ökade inbetalningar till systemet, de är också emot trygghetspensionen för utslitna

Trygga pensioner är en fråga om jämlikhet, rättvisa och frihet. Därför är det självklart för oss socialdemokrater att pensionerna ska höjas.

Rikard Larsson (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott

Teresa Carvalho (S), ledamot av pensionsgruppen och riksdagsledamot

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.