GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Det ska löna sig att ha byggt upp Sverige

Nu stärker vi pensionärernas ekonomi genom sänkt skatt och höjt bostadstillägg. Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt måste känna att det lönar sig och att pengarna räcker till.
Moderaterna • Publicerad 29 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Maria Malmer Stenergard (M).
Maria Malmer Stenergard (M).Foto: Johan Nilsson/TT

”Nästa år är pensionärernas” sa socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) nyligen i TV4. Men det är inte tack vare regeringen, utan tack vare att budgeten från M, KD och SD antogs av riksdagen. Från och med årsskiftet stärker vi pensionärernas ekonomi genom sänkt skatt och höjt bostadstillägg.

Budgeten som Moderaterna tillsammans med Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna gemensamt la fram i riksdagen och som röstades igenom, innebär en stärkt ekonomi för Sveriges pensionärer.

”Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt måste känna att det lönar sig och att pensionen räcker till. Varje år borde vara pensionärernas.”

Det snabbaste sättet att stärka ekonomin för pensionärer är att sänka skatten. Vi genomför skattesänkningar för alla pensionärer, med totalt 4,2 miljarder kronor. För den som har en pension på 13 000 kronor i månaden så innebär det en förstärkning på totalt 2 000 kronor på ett år, eller 170 kronor per månad.

Den andra förstärkningen av pensionärernas ekonomi är ett höjt bostadstillägg. Höjningen av bostadstillägget är totalt 400 kronor i månaden för ensamstående och 200 kronor i månaden för sammanboende. Sammantaget får en ensamstående pensionär med bostadstillägg mer än 500 kr mer per månad med vår budget.

Bostadstillägget riktar sig framför allt till dem som har låg pension och till stor del till kvinnor eftersom de ofta har en lägre pension än män. Eftersom bostadstillägget är inkomstprövat är det en mycket träffsäker reform för att förbättra för de pensionärer som har de minsta ekonomiska marginalerna.

I budgeten föreslår vi också att de som kommit hit som flyktingar och alternativt skyddsbehövande ska behöva kvalificera sig till garantipension genom eget arbete. I dag är de undantagna från det krav på 40 års arbete som gäller för andra.

Vi får aldrig glömma att det enskilt viktigaste för att stärka pensionerna på sikt är att fler jobbar. Därför är det viktigt också för pensionerna att fler går från bidragsberoende till egen försörjning. Att ha en regering som lovar EU:s lägsta arbetslöshet men som istället levererar nära nog EU:s högsta arbetslöshet är kostsamt för Sveriges pensionärer.

Den som har jobbat och varit med och byggt Sverige starkt måste känna att det lönar sig och att pensionen räcker till. Varje år borde vara pensionärernas.

Maria Malmer Stenergard (M), ordförande i Socialförsäkringsutskottet, migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson, riksdagsledamot, Åhus

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.