Digitaliserade samhällen är inte annorlunda

Samhället Artikeln publicerades
I Helsingborg folkomröstade man nyligen om en  försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft.
Foto: Johan Nilsson/TT
I Helsingborg folkomröstade man nyligen om en försäljning av det kommunala energibolaget Öresundskraft.

Europas stater visar att digitaliserade samhällen inte är annorlunda. Sverige visar att vi avviker från mönstret. Tyskland och inte minst Italien bibehåller sina orters struktur – med både digitalisering och vanlig lokal utformning. För att inte tala om Grekland.

Vi kan ha post, bank, Konsum, varmbadhus och allt vad det lokala samhället önskar. Men det är valfritt att välja digital utformning.

Helsingborg har nyss förvånat genom folkomröstning om bibehållande av Öresundskraft. Svaret blev att man vill ha större bestämmanderätt – demokratiskt – över hur det digitaliserade samhället ska se ut och fördelas. Innebörden bygger på en känsla mer eller mindre definierad, att något inte stämmer i utformningen av denna kontinentala stad och att Öresundskraft är en del av stadens möjligheter till egen utformning.

Tore Almer

Hässleholm

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.