Din lösning med landbroar är fria fantasier

Replik på Peter Lundhs insändare den 30 april.
Höghastighetståg • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Landbroar för höghastighetståg har sina fördelar, men också många nackdelar, konstaterar skribenten.
Landbroar för höghastighetståg har sina fördelar, men också många nackdelar, konstaterar skribenten.Foto: Rich Pedroncelli

Jag kan hålla med Peter Lundh om att ”när trafiken tätnar kommer flaskhalsproblemen”. Det är redan upplagt för det när det gäller Citytunneln, Öresundsbron, Fehmarn Bält-tunneln samt samt sträckan Ringsted-Fehmarn Bält, vilket jag tidigare redovisat för. Här kommer alla tåg inklusive godstågen att få ”slåss” om utrymmet.

Vidare skriver PL att en landbro över Lund C med fortsättning mot Hässleholm, skulle spara landyta, är visserligen sant. Men att det också skulle bli en fortsättning på landbroar mot Malmö, stöter på patrull då spåren snart är färdiga till Lund. Vi ska således ha sex spår mellan Lund och Malmö enligt PL, vilket jag inte tror är Trafikverkets lösning. PL vill dessutom ha en sänktunnel till Copenhagen Airport, vilket innebär att denna tunnel skulle få fortsätta förbi och under Malmö C (PL:s förslag). Att sedan ta sig upp på en landbro, kräver en lång stigsträcka, då tågen endast klarar 3-4 procents stigning.

Att bygga på landbroar har så klart sina fördelar, det har bland annat kineserna visat. Problem finns även med denna konstruktion, till exempel om det uppstår en brand eller att en kontaktledning brister, eller en urspårning. Hur klarar man en snabb evakuering av passagerarna? Med helikopter? Jag skulle föreslå Peter Lundh att sluta med sina fria fantasier och komma ner från sina landbroar.

Lars Nord, Hässleholm

”Problem finns även med denna konstruktion, till exempel om det uppstår en brand eller att en kontaktledning brister, eller en urspårning.”