Djur är mat

Replik till Jakob Westergren (7/1). Först: Djur är mat! Hela den långa näringskedjan från bakterier, plankton, krillräkor, fiskar och däggdjur och till däggdjuret människan handlar om att äta och ätas. Människan var en gång mat för de stora kattdjuren, och det finns fortfarande djur som betraktar oss som mat. Det är den bistra sanningen.
Debatt • Publicerad 13 januari 2012

Dessutom lever vi ihop med miljarder bakterier i vår egen kropp som anpassat sig till våra matvanor. Därtill kommer att det också finns växter som äter djur. Snacka om att hjälpa djuren genom att hellre tugga morötter och sallad! Det är så typiskt för alla fanatiker – politiska, religiösa och veganfanatiker och djurrättsaktivister – att ni vill tvinga oss att leva precis som ni själva.

Djurmat, människor och miljö hänger ihop. Att hugga ner skogarna är inte bra. Att överbefolka världen är inte bra. På tal om koldioxid andas varje människa ut 700 gram per dygn. Multiplicera det med 7 miljarder. Det bästa miljö- och klimatfanatiker kan göra vore att sluta andas!

Men jordens gröna växter förbrukar 7 000 ton koldioxid per sekund. Mängden koldioxid i jordens atmosfär är endast 0,036 volymprocent, alltså ytterst liten. Om inte denna lilla mängd koldioxid hjälpt oss med temperaturen skulle vi inte ha existerat.

Att idisslare som våra nötkreatur släpper ut metan, som räknas som en värre växthusgas, ingår som en lika naturlig del av vårt ekosystem. Väldiga mängder metan finns i den sibiriska tundran.

Mitt exempel med Somalia är inte ägnat som skoj. Stora delar av Afrika hotas av en extrem överbefolkning med svält och undernäring. Nerhuggna skogar gör att det lilla regn som kommer spolar bort myllan och fördärvar skörden. Förtryckarregimer, krig och konflikter gör inte saken bättre. Det är ett hån att rekommendera människorna där att bli veganer.

Och det hjälper inte heller oss i Sverige att späka oss med vettlösa klimat- och miljöskatter, fettskatter och köttskatter, att tvinga skolbarnen att dricka lättmjölk och att tvinga gamla pensionärer att tugga sallad.

Westergren klandrar inte mig ifall jag ger mig ut på Linderödsbackarna och jagar en älg med spjut, men vore det inte väldigt synd om just den älgen?

INTERNAL INTERNAL
Carl Rådemyr, Degeberga
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.