Annons

Domen mot handbollstränaren är rena hånet mot tjejerna

Handbollstränaren som dömdes till tre (!) månaders fängelse, för att ha utsatt tre unga flickor, är rena hånet i svensk rättshistoria.
Rättvisan i Sverige • Publicerad 24 juni 2024
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
För låga straff för sexbrott i Sverige, anser skribenten.
För låga straff för sexbrott i Sverige, anser skribenten.Foto: Marcus Palmgren

Dels för att den svenska rättvisan spottar dessa unga tjejer rakt i ansiktet med ett alldeles för billigt straff. Och dels för att de sitter lekmän eller kvinnor i rättssalen som utdömer dessa löjligt låga straff. Tre månader och lite fickpengar till tjejerna som plåster på deras redan plågade själar. Det är en skandal utan dess like. Troligtvis blir det överklagan till högre ort, och då kan det kanske bli lite mer rättvisa .

Man tar sej för pannan när man läser om hur rättsväsendet i vissa fall negligerar brottets natur. Och detta när förövaren har utnyttjat unga flickor. Konsekvensen i detta fall: Tre månaders, troligtvis fotboja. Å andra sidan, spår som har satt sej djupt i tjejernas psyke för lång tid framöver.

Annons

Men detta har varit signifikativt under en lång tid i det svenska rättssystemet. Sexualbrott har mer eller mindre gått förövarnas ärenden i form av låga straff. Och kvar står den drabbade kvinnan med skam och ”skuld” för lång tid framöver.

För övrigt tycker jag att straffen för de under 15 år som begår de grövsta brotten, mord och annat jävelskap är en skymf mot brottsoffer och anhöriga. Är du under 15 och mördar, så är hen inte straffmyndig. Och skulle du ha fyllt 15, och begått ett mord, ja då blir det fyra års sluten ungdomsvård. Med det ”fria” valet att rymma från nämnda anstalt.

Den nya regeringen lovade guld och höjda straff. En sanning med modifikation. Samtidigt fortsätter skjutningarna och bedrägerierna. Vi pratar om det och blir antingen förbannade eller rycker på axlarna. Men tyvärr är det som det är. När två motpoler i riksdagen motarbetar varandra. Den ene vill ha högre straff medan den andra vill tona ner allvaret.

Jag vill inte favorisera ett speciellt parti, men dom varnade faktiskt för det som komma skulle redan för minst 10 år sedan. Medan övriga partier ryckte på axlarna och menade att vi måste vara solidariska mot andra som ”sökte” skydd i vår trygga värld. Och nu lever vi med konsekvenserna av den fria invandringen.

Och inte nog med det, jag tror det var Göran Perssons regering som tog bort den obligatoriska svenskundervisningen. Jag undrar vad man tänkte på när man tog bort det mest fundamentala för en invandrare, att lära sej svenska språket? Men som han som låg på dödsbädden sa: Den som har en lever får se.

Erik Bergström, Stoby

”Och nu lever vi med konsekvenserna av den fria invandringen.”
Annons
Annons
Annons
Annons